ABD’nin seçimi, Türkiye ve dünya

Dünyada ABD’den sonra, ABD seçimlerini en çok konuşan ülke olarak öne çıkıyor Türkiye. ABD dışında başka hiçbir ülkede medya, başkanlık seçimine Türk medyası kadar yer ayırmıyor.

Dünyada ABD’den sonra, ABD seçimlerini en çok konuşan ülke olarak öne çıkıyor Türkiye. ABD dışında başka hiçbir ülkede medya, başkanlık seçimine Türk medyası kadar yer ayırmıyor. Sırf bu durum bile, ABD’nin Türkiye üzerindeki yapısal nüfuzunu göstermesi, ikili ilişkilerdeki dengesizliği resmetmesi, bağımlılık ilişkisini ortaya koyması açısından dikkat çekici.  

Gelelim ABD’deki başkanlık seçiminin ortaya koyduğu gerçeklere. Bu yazı yazılırken seçimin sonucu belli değildi. Beş eyalette oy sayımı sürüyordu. Mevcut başkan ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, posta yoluyla kullanılan oylarda usulsüzlükler olduğunu, kazandığı seçimin çalınmak istendiğini, işi yargıya taşıyacağını söylüyordu. Zaten sandıktan çıkan sonuca uymayacağının, mahkemenin yolunu tutacağının işaretini daha önce vermişti, hem de birçok kez. Demokrat aday Joe Biden ise sükûnet çağrısı yapıyor, seçimi kazanacağını söylüyordu.  

ABD’nin önceliklerini kim belirler? 

Sıklıkla vurguluyoruz: ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki fark, Coca Cola ile Pepsi Cola arasındaki fark kadardır. ABD gibi emperyalist bir devletin politikalarını başkanın kişisel tercihleri, ten rengi, etnik, mezhepsel kimliği değil, ABD’nin öncelikleri, hedefleri, çıkarları, tehdit tanım ve algıları belirler. ABD, başkandan ibaret değildir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 427 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 242 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.394 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 547 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.090 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar