ABD’nin güvenlik uyarısını nasıl açıklamalı?

ABD, Türkiye’yi de Rusya’yı da yakın çevrelerinden kuşatmaya çalışıyor. Türkiye’yi de komşularını da (Irak, Suriye, İran) bölmeye çabalıyor. Türkiye’nin komşularıyla arasını bozmaya gayret ediyor.

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin diğer bölgeleri için yurttaşlarına güvenlik uyarısı yaptı. Büyük ofis binaları ve alışveriş merkezleri dahil, yabancıların toplanabileceği kalabalık alanlardan uzak durmalarını önerdi. Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’deki ABD misyonlarının görevlerinin, vize işlemleri dahil, geçici olarak askıya alındığını duyurdu.  

ABD’nin bu uyarısını nasıl yorumlamalı? Bilgiye, istihbarata mı dayanıyor? Yoksa Türkiye’yi baskı altına almaya yönelik yeni bir hamle mi? Benzer uyarıları geçmişte de yapan, birkaç yıl önce, diplomatik misyonlarının faaliyetlerini, vize işlemlerini askıya alan ABD’nin bu hamlesi, 3 Kasım’daki başkanlık seçimiyle, Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destekle, Ankara - Moskova ilişkileriyle ilgili olabilir mi? Tartışalım...  

Sıklıkla vurgulamakta, anımsatmakta yarar var: ABD emperyalist bir devlettir. Gerek doğrudan gerekse IMF, Dünya Bankası, NATO gibi örgütler vasıtasıyla, başka devletlerin ekonomisi, siyaseti, diplomasisi, ulusal güvenliği üzerinde baskı kurar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 426 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 241 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.392 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 545 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.089 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar