ABD, yaptırımlardan sonuç bekliyor mu?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Doster'in bugünkü (26.03.2022)''ABD, yaptırımlardan sonuç bekliyor mu?'' başlıklı yazısı.

Belçika’nın başkenti Brüksel, önceki gün üç önemli zirveye ev sahipliği yaptı. NATO’nun, AB’nin, G7 ülkelerinin liderleri toplandılar. Gündem Ukrayna-Rusya savaşıydı elbette. Zirvelerden somut sonuç çıkmadı. Vaatler, sözler, bilinenler yinelendi, o kadar. Sonuç çıkması da beklenemezdi. Çünkü bu tür zirveler liderlerin hem dünyaya mesaj verdiği hem kendi uluslarına mesaj verdiği hem de birbirlerini tarttığı, sınadığı, ellerindeki kozları öğrenmeye çalıştığı toplantılardır. Dahası, ABD; savaşın uzamasından bu denli memnunken, bu sayede NATO içinde tahkimat yaparken, dünyaya daha çok silah satarken, Rusya’nın yıpranmasını gülümseyerek izlerken savaşın bitmesini istemez. Rusya ve Ukrayna aralarında anlaşsalar, barışsalar, buna en çok ABD üzülür. 


Savaş; bir ayı geride bırakırken askeri boyutu yanında, diplomatik, politik, ekonomik, psikolojik yönleriyle, propaganda boyutuyla da sürüyor elbette. Ölü-yaralı sayısına, düşürülen uçak-helikopter sayısına ilişkin hem Ukrayna hem de Rusya’dan yapılan açıklamalar arasında büyük fark var. Taraflar kendilerini güçlü, hasmı zayıf göstermek için sayılarla oynuyorlar. Hepsine karşı mesafeli, temkinli, tedbirli olmak gerekiyor.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 430 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 247 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.400 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 551 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.091 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar