Suriyeli sığınmacılar ne olacak?

Ülkelerin iç politikası, dış politikası, ekonomi politikası birbirini tamamlar. Birbirini yansıtır. Birbirinin devamıdır. Ya birlikte geriler veya birlikte dışsallık yaratır, güçlenirler....

Ülkelerin iç politikası, dış politikası, ekonomi politikası birbirini tamamlar. Birbirini yansıtır. Birbirinin devamıdır. Ya birlikte geriler veya birlikte dışsallık yaratır, güçlenirler. Türkiye’nin Suriye siyaseti de bunun kanıtı. Suriyeli sığınmacılara ilişkin tartışmalarda da bu görülüyor. İnsani, vicdani, ahlaki duyarlılık ve sorumluluklarımızı unutmadan, Türkiye’deki sayıları, kayıtlı 3.6 milyon, kayıtsızlarla birlikte yaklaşık 5 milyon olan sığınmacıları, Türkiye’nin gerçekleri ışığında incelemek gerekiyor.
Konuyla ilgili kapsamlı, özgün çalıştaylardan biri, geçen cumartesi Ankara’da, yönetim kurulu başkanlığını, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, enstitü başkanlığını Cahit Armağan Dilek’in yaptığı 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nce düzenlendi. Çalıştayda, Türkiye’ye yönelik sığınmacı akını, bir tür kavimler göçü olarak nitelendi. Böyle sürerse 20 yıl sonra Anadolu’da Türk milletinin yanında bir başka milletin yaşayacağı belirtildi. Türkiye için en iyi çözümün, sığınmacıların ülkelerine dönmesi olduğu vurgulandı. Sunumlarda sorunun siyasi, iktisadi, toplumsal boyutları sıralandı. Bulgular özetle şöyle:
Sığınmacıların sadece ekonomik maliyeti şimdilik 40 milyar dolar. Her ne kadar sığınmacıların Türk toplumuyla bütünleşmesi, uyumu yönünde sözler edilse de, ne Türkiye’nin kapasitesi buna uygun, ne böyle bir bütünleşme mümkün. Toplumsal ve iktisadi yük, sürdürülebilir değil. 300 bin sığınmacı ülkesine dönmüş. Sığınmacılar arasında erkekler kadınlardan fazla. Sığınmacıların yarıya yakını 0-17 yaş arasında. Erkeklerde en kalabalık yaş dilimi 19-24 yaş arası. Sığınmacıların, ülkelerindeki yurttaşlarına göre doğum oranı yüksek. Türkiye’de Suriyeliler hariç, Afganistan’dan İran’a, Özbekistan’dan Ermenistan’a dek, 12 farklı ülkeden gelen insan sayısı 1 milyon.
Sığınmacıların yüzde 65’i, Suriye’nin kuzeyinden geliyor. 2040’ta sayıları 7.3 milyon olacak. Kayıt dışıl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefet ve değişimin yönü 14 Haziran 2023 | 426 Okunma İktidar ve anayasa değişikliği 10 Haziran 2023 | 241 Okunma Mehmet Şimşek’ten kimler, ne bekliyor? 07 Haziran 2023 | 2.393 Okunma Yeni CHP, başkalaşan CHP, dönüşen CHP 03 Haziran 2023 | 545 Okunma Seçmenle inatlaşmak 31 Mayıs 2023 | 1.089 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar