“Welcome to Turkey”

Yıl 1985 Japonya’nın NHK televizyon kanalında, “Project X” adlı bir program yayınlanıyor. Programda İran-Irak savaşından söz ediliyor ve SadamHüseyin’in 18 Mart 1985...

Yıl 1985 Japonya’nın NHK televizyon kanalında, “Project X” adlı bir program yayınlanıyor. Programda İran-Irak savaşından söz ediliyor ve SadamHüseyinin 18 Mart 1985 günüIrakınİrana hava saldırısıbaşlatacağıbildiriliyor. DahasıIrak sivil yolcu uçaklarınıda vuracağınıaçıklıyor! Birçok devlet el verdiğince hızlıbir biçimde vatandaşlarınıİrandan tahliye etmeye başlamışAncak Tahrandaki Nissan Otomobil fabrikasındaçalışan BaşmühendisJanichi Numato’nun sorumluluğunda çalışan 215 Japon mühendis ve teknik personel Tahran’dan çıkmayı başaramamış!

Japon Büyükelçisi Yutaka NamuraDışişlerindenözel bir uçak ister. Ancak Japon havayoluşirketleri, Iraklaİranın ortak güvencesi olmadanuçnayı kabul etmez. Bunun üzerine Nomura, yakın dostu Tahran’daki Türk Büyükelçi İsmet Birsel’i arar va THY’nin özel bir sefer düzenlemesini rica eder.

Birsel konuyu hemen dönemin Başbakanı Turgut Özal’a iletir. Tam bu sırada, İtochi firmasının genel müdürü ve eski dostu Takaşi Morinaga da Özal’ı arar. Ve Başbakan saldırının başlamasına 25 saat kala düğmeye basar.

Ankara’dan Tahran’a gidecek, Japonları alıp Türkiye’ye getirecek THY’nin bu Özel SeferindeHava Kuvvetlerinden  THY’ye geçen Pilot Ali Özdemir ve MİT/Özel Kuvvetlerden sekiz kişilik bir grup iş başındadır. Özdemir ve arkadaşları önce Tahran’daki Türk özel kuvvetlerini arayarak inişten 20 dakika sonra havalanmak zorunda olduklarını anlatır ve Japon yolcuların, toplu olarak apronda beklemelerini ister.

Uçak İran hava sahasına girdiği an nereden atıldığı bilinmeyen uçaksavar füzeleri vızır vızır,  uçağın yakınından geçmeye başlar. Uçak güç bela alana iner, kurtarılmayı bekleyen  Japonlar, çoluk çocuk uçağa doluşur ve THY inişten 15 dakika sonra kalkışa hazırdır. Saddam’ın saldırısına 3 saat kala uçak yeniden havalanır.

Toplam 9.5 saat süren yolculuğun ardından Kaptan Pilot Özdemir’in yaptığı “WELCOME TO TURKEY” anonsu Japonları sevince boğar. Japonlar ülkelerine döner dönmez Başbakan Özal’a bir teşekkür mektubu gönderirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.789 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.236 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 665 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar