Türkiye’den daha güvenilir dost bulunamaz!

“Doğu’dan korkuyorum diye cevap verdi Kazbek, Orada insanlık dokuz yüz yıldır uykuda....” Lemontov Türkiye’de bu gün Birleşik Avrasya diye bir tasarıdan söz ederek Putin’e şirin gözükme...

“Doğu’dan korkuyorum diye cevap verdi
Kazbek, Orada insanlık dokuz yüz yıldır uykuda....” Lemontov

Türkiye’de bu gün Birleşik Avrasya diye bir tasarıdan söz ederek Putin’e şirin gözükme çabasına soyunanlar Sultan Galiyev’in bu düşünceleri neredeyse doksan yıl önce dile getirdiğini bilirler mi? “Avrasya’da dolaşan hayalet,” Sultan Galiyev’i, 1960’lı yıllara kadar Türkiye pek tanımazdı; hoş bu gün de adını sanını bilen, hatırlayan az kişi vardır. Rahmetli Kemal Tahir sık sık Sultan Galiyev’den söz eder onun Bolşevik Devrimine, Bolşeviklerin, Müslüman Türklere ayrı bir yurt kurmaları için her türlü desteği söz vermesi üzerine katıldığını, Lenin’in bu konudaki samimiyetine inandığını ama Rus ırkçılığını Çarlardan da öte bir biçimde hortlatan Stalin’e karşı amansız bir mücadeleye girdiğini anlatır Tarih Notlarında. Rahmetli Atila İlhan’ın da kaleminden, dilinden düşmez Sultan Galiyev; “Avrasya’da dolaşan bir hayalet!” diye söz eder ondan sıkça.

Sovyetlerin Müslüman halklara her türlü eşitliğin sağlanacağını, özgürce yaşayabileceklerini vaad eden bildirgelerin altında Lenin’le birlikte Sultan Galiyev’in de imzası vardır. Türkiye’de Galiyev’le ilgili en kapsamlı çalışmayı yapan Halit Kakınç, “Sultan Galiyev bu gün de önemini koruyor. Geleceğe yönelik anlatımları inanılmaz derecede sağlıklı. Daha 1928 yılında ‘Sovyetler Birliği mutlaka yıkılacaktır, çünkü ırkçılığı, Rus milliyetçiliğini benimsediler’ demişti. Hoş Putin’in militarist milliyetçilikle ırkçılığı harmanlayarak faşist bir düzene yöneleceğini bilemezdi tabi. Galiyev’in yakın dostu Troçki’yle yollarıysa ‘devrim batıya ihraç edilmeli’ fikrinde anlaşamadıkları için ayrılıyor. Galiyev’in batıyla ilgili görüşleri de çok yerindedir aslında: “...Batı’nın asla emperyalist mirasını terk etmeyeceğini,’ dile getirmişti.” bir gazetede yaptığı söyleşide.

Gerçekten de Batı’nın kültürünü incelendiğinde eşitçilikten uzak, bireycilik merkezli olduğunu görmek çok kolaydır. Batı sömürdüğü ülkelerden aparttığı zenginliklerin bir bölümünü işçilere dağıtmak akıllığını gösterdiği için, örneğin İngiltere’de, hiçbir zaman devrim olmamıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.239 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar