Neden kızıl sultan diye iftira ettiler?

Star Gazetesi Yazarı Aziz Üstel'in bugünkü (04.04.2022)''Neden kızıl sultan diye iftira ettiler?'' başlıklı yazısı.

Abdülhamid Han Ermeni ayaklanmalarına karşı sorunu büyütmeden, halk tarafından bastırılması yönünde bir tutum izlemiş ve de başarılı olmuştu.

İstanbul'daki Ermeni partisinin davetiyle Padişah'a gelen Batılı elçiler, Ermenileri "rahat bırakmadığı" için sultanı azametli tavırlarla sorguya çekiyorlardı. Bunun üzerine Padişah, Elçileri sarayın salonlarından birine getirmiş ve Ermeni komitacılarından toplanan silah ve cephane yığınlarını göstererek. "Ermeniler bu silahlarla Müslümanlara tecavüz etmişlerdir. Bunların fabrikaları ülkemizde yoktur!"

Büyükelçileri daha sonra ikinci bir salona götüren sultan, burada istif edilmiş sopalara yönelerek," Saldırıya uğrayan tebaam kendi ormanlarımızdan elde edilen sopalarla kendilerini savunmuşlardır!"

Her kaybeden muhteris gibi Avrupalılar da kin kusuyordu. Fransız Akademisi üyesi tarihçi Albert Vandal, terbiyesizliğin en çirkin örneklerinden birini sergileyerek, Abdülhamid Han için "Le Sultan Rouge" deyimini kullanmıştı.

Azılı İslam ve Türk düşmanı İngiltere Başbakanı Gladstone'nu iftiraya derhal sahip çıkmış ve devletinin bütün gücünü kullanarak "katil, tiran, diktatör, zalim" gibi iftiralarla gerçek olmayan bir Abdülhamid portresi çizmişti.

Avrupa'ya okusun diye gönderilen Türkler de bu algı operasyonuna kapılarak Kızıl Sultan ifadesini bir heves Türkiye'ye taşımış...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.242 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar