MİT’in Şemdinli-Yüksekova Hakkari raporu

Sümbül Dağı’nın göbeğinde, Zap Suyu’na taş atım mesafesinde, yıllar yılı üniformalı/üniformasız devlet memurlarının sürgün yeri, nüfusunun çoğunluğu devşirme...

Sümbül Dağı’nın göbeğinde, Zap Suyu’na taş atım mesafesinde, yıllar yılı üniformalı/üniformasız devlet memurlarının sürgün yeri, nüfusunun çoğunluğu devşirme, ne yazık ki yıllardır adı terörle anılan bir il Hakkari. PKK kaçakcılarının sığınağı, soluklanıp karnını doyurduğu bir yerleşim merkezidir de, çeşitli polis ve MİT raporlarına göre. En büyük ilçesi Yüksekova’daki uyuşturucu trafiği Afganistan’a kadar uzanır. Hakkari’de Murat 124 tıngır mıngır dolanırken, Yüksekova’da Mercedes boldur hatta zaman zaman bir iki de Ferrari bile görebilirsiniz. Hakkari’de bana çok ilginç gelen, zaman zaman sokakta gördüğünüz Avrupa’lı, Amerika’lı turistlerdir(?).  Hemen hepsi de pek güzel Türkçe konuşur; güler yüzlü, sokakta dolanan bebelere sunacak ciklet, çukulata eksik olmaz ceplerinden...Sık sık da AT ve ABD’li diplomatlarla sözde gazetecileri görmeniz de mümkündür. 

Peki bu yöre neden böylesine duyarlı bir yaradır ve neden tedavi edilemez bir türlü?

TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonun (2006) tutanaklarına ek,  MİT yetkililerinin yöreyle ilgili raporları biraz olsun ışık tutabilir bu soruya.

1. Şemdinli Yüksekova genel hatlaryla çok hasssas bir alandır. Terör örgütünün Botan ve Zagros adı altında ik yapılanması vardır; silahlı gücüyse bin civarındadır.

2. Yörede 15 aşiret, bunların kolları, kabileleriyle ve İran-Irak’la çok bağlantılı, iç içe geçmiş, aile, akraba bağları güçlü bir yapı söz konusudur.Bu aşiretlerin üzerinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Celal Talabani’nin etkisi çok büyktür. Yani KDP ya da Talabani’nin başlattığı bir hareketlilik kısa zamanda bu bölgeye yansır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.239 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar