ERMENİ TEHCİRİ ‘Biz savaşa maaş ödeyebilmek için girdik’

Abdülhamid Han, Enver Paşa’yla son görüşmesinde bütün dünyayı kapsayacak bir savaşın gelmekte olduğunu ve Osmanlı Devleti’nin mutlaka bu savaşın dışında kalması gerektiğini...

Abdülhamid Han, Enver Paşa’yla son görüşmesinde bütün dünyayı kapsayacak bir savaşın gelmekte olduğunu ve Osmanlı Devleti’nin mutlaka bu savaşın dışında kalması gerektiğini söyler: “Son hedef Osmanlı’nın Ortadoğu’daki topraklarıdır. Bu topraklar siyah altın doludur. Bu yüzyıl petrolün yüz yılı olacaktır. Onun için büyük devletler bizi parçalamak, petrol dolu toprakların üstüne oturmak istiyorlar. Yaptırdığım petrol haritasını alın, inceleyin, göreceksiniz... Çok ama çok dikkatli olmanız gerek...” 

Tabi İttihatçılar Hakan’ı dinlemez; bodoslamadan savaşa girer. Ne var ki, devletin içinde bulunduğu durumu da gözardı etmemek gerekir. Hazine tam anlamıyla tamtakır kuru bakırdır. Memura, subaya, askere maaş ödemekte bile müthiş zorlanır Babıali. Kredi almak için Avrupa’da çalmadık kapı bırakmaz; bir tek Almanya kesenin ağzını açar. Berlin’den gelen parayla memur ve asker maaşları ödenir. Bu nedenle Cemal Paşa yıllar sonra sorulan, I. Dünya Savaşı’na neden girdik, sorusuna acı acı gülerek, “Maaş ödeyebilmek için!” demiştir.

Yine aynı nedenle Enver Paşa Irak-İran Cephesinde, Almanların istediği bir dizi askeri kararı uygulayacak ve amcası Halil Paşa gibi karşı çıkanlara “Yoksa Almanlar yardımı keser” diyecektir! Yani İttihatçıların yönetimin de Osmanlı Devleti, Almanya’nın askeri müttefiki değil, bölgedeki uzantısı olarak savaşa girer. Almanya emreder, Osmanlı uygular!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.239 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar