Anılar ve acılar. Turgut özal

Türkiye Cumhuriyeti'nin hiç bir zaman tam anlamıyla rayına oturmamış, mantıktan uzak yönetilen ekonomisini akılcı temeller üzerine yeniden örgütleyen kişi, desem aklınıza önce kim gelir? Turgut Özal...

Türkiye Cumhuriyeti'nin hiç bir zaman tam anlamıyla rayına oturmamış, mantıktan uzak yönetilen ekonomisini akılcı temeller üzerine yeniden örgütleyen kişi, desem aklınıza önce kim gelir? Turgut Özal gelmezse çok şaşırırım.

Rahmetli Turgut Beyi cehil cühela takımı ve de avantası kesilen tayfa bolca eleştirdi. Örneğin, Naim  Süleymanoğlu'nu Bulgaristan'dan getirdiği zaman, Bulgar istihbaratına rüşvet olarak verilen 7 milyon doları abartıponca borcumuz varken bir halterci için bu para da nediyen küçük olsun benim olsun kafası, ortak paydayı varlıkta değil yoklukta aradığından ve de yokluğu allayıp pullayıp, varlık diye sunan siyaset tüccarları Olimpiyatlarda altın madalyaları birer ikişer devşirince Süleymanoğlu, gıkını çıkaramadı, ortadan toz oldu.

Biz şimdi gelin rahmetlinin insan yanına kısaca bir göz atalım:

Özal, toplumsal yatırımlara kaynak bulmak için tüketimi azaltmayı amaçlamıştı. Spor tesislerine bunun için çok önem vermişti. Her ilçeye bir spor salonu yapmak istiyordu. Ancak ülkede 800 ilçe vardı; bu yatırım için henüz yeterli para yoktu.  Rahmetli Ekrem Pakdemirli'nin Maliye Bakanlığı döneminde, Turgut Özal bir gün , "Naim Süleymanoğlu'nu Türk vatandaşı yapacağız ama 7 milyon dolar istiyorlar." dedi.

Pakdemirli: "Ben bu parayı vermem. Sözünü ettiğiniz 7 milyon dolarla 70 köye su götürürüm." deyince Özal gülümsedi:

"Ekrem sana bir soru sorcağım. Olimpiyatlarda Türk bayrağını göndere çektirip İstiklal marşımızın okunması sağlamak için kaç para verirsin?"

"Yerden göğe kadar haklısın ağabey! Verelim parayı!"

Turgut Bey her zaman sanatçıyı ve sanatkarı korumuştur. Onların toplum için çok önemli olduğuna inanırdı. Rahmetli Sadri Alışık siroz olmuştu; karaciğerinin değişmesi için 3 milyon dolar gerekiyordu. Turgut Özal Maliye Bakanı’nı çağırdı:

"Osmanlı bütün sanatkarlarını sarayda oturtmuş onlara sahip çıkmıştı. Büyük Devlet sanatçısına sahip çıkan devlettir. Sadri Bey kendini frenleyememiş, biraz fazla içmiş. Olsun, o bizim sanatçımızdır. Ona sahip çıkacağız. Gereken  yapılsın!"dedi para hemen ödendi; Sadri Alışık bu ameliyattan sonra 15 yıl yaşadı!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.789 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.236 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 665 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar