ABD-İsrail’in Kürt oyunu ve Erdoğan Obama görüşmesi

Milliyet Gazetesinin Washington muhabirliğini yapan Turan Yavuz ABD’nin Kürt Kartı adlı kitabında Kürtlerin, özellikle de Iraklı Kürtlerin uzun yıllardır ABD tarafından nasıl kullanıldığını...

Milliyet Gazetesinin Washington muhabirliğini yapan Turan Yavuz ABD’nin Kürt Kartı adlı kitabında Kürtlerin, özellikle de Iraklı Kürtlerin uzun yıllardır ABD tarafından nasıl kullanıldığını anlatır. İsrailli yazar Benjamin Beit-Hallahmi İsrail Bağlantısı: İsrail Kimi Neden Silahlandırıyor? adlı yapıtında İsrail’in Arap ülkelerini zayıflatmak için Arap ve Müslüman ülkelerdeki etnik ve dini azınlıkları kışkırttığını vurgular ayrıntılarıyla:

“Ortadoğu’daki Kürt azınlık her zaman İsrail’in ilgi alanı içindedir. Mossad’ın Kürtlere desteği 1958 yılında başladı. İsrailli askeri danışmanların cephane ve silah kapsayan daha geniş boyuttaki yardımıysa 1963’te başladı ve günümüze kadar sürmektedir.

“Ağustos 1965’te İsrailli askeri uzmanlar Kuzey Irak dağlarında silahlı eğitim kampları açtılar. Haziran 1966’da İsrail Başbakanı Levi Eshkol Kürt liderleriyle görüşmeler yaptı. Derken 1967 savaşında Iraklı Kürtler, İsrail’in isteği doğrultusunda Bağdat’a bir saldırı düzenledi ve Irak ordusunun diğer Arap ülkelerine yardım etmesini engelledi.”

İsrail, Turan Yavuz’un kitabına göreyse, ta işin başından beri Kuzey Irak’ta, Kürtlere bağımsız bir Kürdistan sözü vermiştir. İsrail Parlamentosu Knesset’in üyesi Luba Eliav 1966’da Kürt Hareketinin önderi Molla Mustafa Barzani’yle yaptığı görüşmede, “İsrail’in Kürt Devleti kurulması ve Kürt halkının kalkınması için askeri, ekonomik ve teknik yardım vermek istediğini” açıklamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.242 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar