Battaniyeci devlet değil kamucu devlet

F. Engels, “Doğanın Diyalektiği”ndeki makalelerinden birinde, kapitalizmin, insanın yaşam alanına, doğaya verdiği zararı anlattı:“… Doğa üzerinde kazandığımız zaferlerden dolayı kendimizi...

F. Engels, “Doğanın Diyalektiği”ndeki makalelerinden birinde, kapitalizmin, insanın yaşam alanına, doğaya verdiği zararı anlattı:

“… Doğa üzerinde kazandığımız zaferlerden dolayı kendimizi pek fazla övmeyelim. Böyle her zafer için doğa bizden öcünü alır. Her zaferin beklediğimiz sonuçları ilk planda sağladığı doğrudur, ama ikinci ve üçüncü planda da büyük çoğunlukla ilk sonuçları ortadan kaldıran, bambaşka, önceden görülmeyen etkileri vardır. Mezopotamya, Yunanistan, Küçük Asya ve başka yerlerde işlenecek toprak elde etmek için ormanları yok eden insanlar, ormanlarla birlikte nem koruyan ve biriktiren merkezlerin ellerinden gittiğini, bu ülkelerin şimdiki çölleşmiş durumuna ortam hazırladıklarını akıllarına hiç getirmiyorlardı.”

Doğa bizden öcünü alıyor!

22 Mayıs 1960’da, Şili’de gerçekleşmiş olan 9.5 büyüklüğündeki deprem, bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, Kahramanmaraş’ın Pazarcık mevkiinde meydana gelen depremi şu cümlelerle değerlendirdi:

“Tarihe geçecek büyük depremlerden birini...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sadece partiler değil iş insanları da ‘yatırım’ için anket yaptırıyor 22 Şubat 2024 | 193 Okunma Özgür Özel nasıl ikna oldu? 21 Şubat 2024 | 3.521 Okunma Seçil Erzan’ın iddia ettiği “ses kaydı” 01 Aralık 2023 | 569 Okunma İşte o kayıp 11 milyon doların belgesi 30 Kasım 2023 | 1.295 Okunma Emre Belözoğlu'nun avukatı Şekip Mosturoğlu: Erzan’ın açıklayamadığı kayıp 11 milyon dolar var 29 Kasım 2023 | 943 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar