AKP’de yenilgiyi SETA araştırıyor

Bir hafta arayla yapılan iki açıklama.

Önce AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısıyla ilgili bilgi verdi:

“Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız bütün MKYK üyelerine Cumhur İttifakı’nın huzurunu ve birliğini bozmaya dönük yapılan açıklamalar karşısında hep beraber birlik, beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğini ve Cumhur İttifakı’nın birliğinin korunması konusunda herkesin yüksek bir hassasiyetle ve sorumlukla davranması gerektiğini ifade ettiler. (22 Mayıs 2024)”

Önce AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarının şifresini çözelim.

31 Mart sonrası iktidar partisi içinde ciddi bir tartışma başladığını kamuoyu izledi. Özellikle parti içinde “muhafazakar demokrat” kimliğin önce çıkarılmasını savunan kanatta “Cumhur İttifakı” sorgulanmaya başlandı. Bu kanadın ısrarı şuydu: “MHP’yle birlikte hareket etmek bizi kuruluş felsefemizden kopardı. Özgürlükçü partiden güvenlikçi parti görünümüne büründük. Özellikle Kürt seçmenden koptuk.

Bu nedenlerden dolayı da Cumhur İttifakı bozulmalı.” AKP Genel Merkezi’nde hakim görüşü buydu ve ardından CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi ve “normalleşme” vurgusu da öne çıktı. Eş zamanlı bir şekilde Özel’in, AKP lideri Erdoğan’la yaptığı görüşmede Osman Kavala, Gezi hükümlüleri, Kobani (Ayn el Arap) davası ve 28 Şubat paşalarıyla ilgili talepleri de özellikle “öze dönüşü” savunanlarda bir heyecan yarattı. Kamuoyundaki beklenti de Kavala’nın yeniden yargılanacağı, Kobani davasında “normal” kararlar çıkacağı yönünde oldu. Bu arada AKP Genel Merkezi’ne hakim kadro, “Cumhur İttifakı’nın verdiği zararları anlatmaya” her fırsatta devam etti. Ancak... Tayyip Erdoğan’ın bir soruya yanıt aradığı konuşuldu: “Peki MHP’yle ittifak bozuldu. Meclis’te azınlığa düşülecek ve burada muhalefet erken seçim çağrısı yaparsa... Buna karşı ne diyorsunuz?” Bu sorunun yanıtı hâlâ verilebilmiş değil! 1 Nisan’dan bu yana geçen sürede Erdoğan herkesle görüştü ve son MKYK toplantısında AKP Genel Merkezi’nin hakim kadrosuna dedi ki: “Cumhur İttifakı devam edecek, nokta.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
O komutan dedi ki: Asker siyasallaştı 24 Temmuz 2024 | 2.611 Okunma CHP’nin birinci çıktığı son anketteki ayrıntı 23 Temmuz 2024 | 1.696 Okunma Mehmet Dişli’yi kim/ler korudu?“ 17 Temmuz 2024 | 1.929 Okunma Karanlıktan gelen albay şimdi general! 16 Temmuz 2024 | 3.367 Okunma İlk kez okuyacaksınız! 15 Temmuz 2024 | 1.499 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar