1947'den 2023'e "Yıktığı putlara tapar görünen CHP" ve Din düşmanlığı...
CHP’de ilk değişim, 1939 itibariyle yani; Atatürk’ün ölümünün hemen ardından başlıyor ve 'din' bir sorun olarak ilk kez 1939’daki CHP Beşinci Kurultay’ında Müstakil Grup tarafından ele...
CHP’de ilk değişim, 1939 itibariyle yani; Atatürk’ün ölümünün hemen ardından başlıyor ve 'din' bir sorun olarak ilk kez 1939’daki CHP Beşinci Kurultay’ında Müstakil Grup tarafından ele alınıyor.
Bu Müstakil Grup, 17 Nisan 1945’te Din İşleri Raporu hazırlayıp, bu raporu 10 Mayıs 1946’da CHP’nin Olağanüstü Toplantısı’nda sunuyor. Bu rapor elbette sıradan bir rapor değil öyle ki; CHP'nin dine bakış açısını ve düşmanlığını yansıtan 'kanıt niteliğinde bir belge' olarak Cumhurbaşkanlığı Devlet arşivlerinde bugün hala yerini koruyor.
Üç grubun görüşleriyle şekillenen raporda ortaya çıkan fikirler şu şekilde:
Birinci grubun görüşleri, bir din teşkilatı olan Diyanet İşleri Reisliği’nin devlet bünyesinden çıkarılması, Kur’an’ın Türkçe okunması ve okutulması, ibadet yerlerinin Halk Evleri’ne benzer şekilde dönüştürülmesi, sarık, cübbe gibi kıyafetlerin kaldırılması önerilerini kapsıyor.
İkinci grupta da ilk grupta olduğu gibi, Kur’an’ın Türkçeleştirilmesi ve ibadetin Türkçe yapılması önerilmiş... İkinci grup ilaveten, devletin dine mesafeli olması gerektiğini vurguluyor, din işlerinin dünya işlerinden tamamen ayrılması nedeniyle din alanında yapılacak herhangi bir düzenlenmenin dine müdahale anlamına geleceği dile getiriliyor. Bu nedenle din alanında yapılacak düzenlemelerin din reformu şeklinde değil, “kültür işi” adıyla yapılması gerektiği belirtiliyor.
Anlayacağınız, kılıf güzel uyduruluyor.