Yirminci asır başında yeni Türk devleti: Atatürk ve Din (III)

Özgürlük, eşitlik, kardeşlik (hürriyet-müsavat-uhuvvet) ve adalet temeline dayalı sosyal hukuk devleti olmak, modern siyaset bilimi gereğidir.

Kadim kültürlerde bu kavramlar yoktu; kurumların belirleyici tek unsuru din ve iktidarı Tanrı’dan aldığını iddia eden klasik siyasi elitlerdi. Dolayısıyla kutsal kitapların mesajını bu bağlam içinde okumak gerekir.  Anadolu’nun gerçeklerine gelirsek; Anadolu insanına has olan İslami yaşayış ve Türk tarihinden gelen Türk kültürüdür. Bir devlet, tarihinden edindiği tecrübeyi gelecek idealiyle yoğurarak devamını sağlayabilir. Atatürk’ün yaptığı da budur; son yüzyıl içerisinde, bu tecrübelerin somut olarak ideale dönüştüğü fikirleri bünyesinde toplayan Cumhuriyeti kurarak devletin sacayaklarını Modernite-ulus devlet temeli üzerine oturtmuş, ne kültürüyle ters düşmüş, ne de gelecek vizyonundan vazgeçmiştir: 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 367 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 254 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 316 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 187 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar