Türk milliyetçiliğinin seçime etkisi

Yerel seçim sonuçları hâlâ tartışılıyor. AK Parti şaşkınlığını henüz atlatamadı; temel ideolojisi siyasal İslam, yüz yıl önce olduğu gibi yine kaybediyor. Çünkü...

Yerel seçim sonuçları hâlâ tartışılıyor. AK Parti şaşkınlığını henüz atlatamadı; temel ideolojisi siyasal İslam, yüz yıl önce olduğu gibi yine kaybediyor. Çünkü Türk Milleti’ne, bu topraklara yabancı; en az Batıcılık kadar ithal, bir o kadar emperyalist. Diğer taraftan ortaya koyduğu adalet ve liyakatten uzak, gösterişçi, israfçı ve kutuplaştırıcı dindarlık anlayışı da İslam’a bir o kadar uzak.

ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN YÜKSELİŞİ

Başta Atatürk olmak üzere kurucu iradenin temel ideolojisi olan Türk milliyetçiliği, 50’li yıllardan itibaren, siyasal İslam’ın ve popülizmin asimilasyonu altında kaldı. Siyasal İslam’ın demagojik argümanlarının kırsalda hızla yayılması ve Türk solunun Atatürk’ün milliyetçilik ideolojisini görmezden gelmesi, milliyetçilik akımının Türkiye’de bir üretim ve yönetim modeli oluşturması için gereken şartların gerçekleşmemesinde etkili oldu. Dolayısıyla milliyetçilik, İslamcılığın ve sosyalizmin yarıştığı Türkiye’de marjinal bir ideoloji olarak kaldı. 1980 darbesinde, terazinin bir kefesine komünizm, diğer kefesine ise Türk milliyetçiliği konuldu. İslamcılık ve sosyalizm bu tarihten sonra liberalleşirken, milliyetçilik komünizm ile birlikte uç bir ideoloji yaftasına layık görüldü.

2000’lerin AK Parti’si bu süreci hızlandırdı ve ‘açılım süreci’nde Türk milliyetçiliğinin en hassas kutsallarını dahi tartışmaya açtı. Son olarak Türkiye’de milliyetçiliğin öcü gösterilmesine yataklık eden FETÖ’nün kalkışmasının ardından, AK Parti de benimsemese dahi milliyetçilik ideolojisini suni bir biçimde kabullendi. AK Partili yorumcuların, milliyetçi seçmene liderleri tarafından konsolide edilen azınlık grup muamelesi yapmaları bu suniliğin en bariz örneğidir.

Ancak seçim sonuçları incelendiğinde farkındalığı yüksek kesimlerin bu suniliği de fark ettiği görülmektedir. Diğer yandan Cumhuriyetin kuruluşunda olduğu gibi bugün de milliyetçilik aslî unsur olduğunu göstermiştir.

SONUÇLARDAN ÇIKAN DERSLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 374 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar