Türk, Atatürk ve Cumhuriyet ile problemli İslamcılık

Her imparatorluk gibi, Osmanlı İmparatorluğu da doğmuş, yükselmiş, duraklama dönemi ve çöküş evrelerini yaşamıştır. Büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün bilgisi, cesareti...

Her imparatorluk gibi, Osmanlı İmparatorluğu da doğmuş, yükselmiş, duraklama dönemi ve çöküş evrelerini yaşamıştır. Büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün bilgisi, cesareti, öngörüsü, komutanlığı, liderliği sayesinde, bitmiş-tükenmiş milletimiz küllerinden doğarak yeni devletini kurmuştur. Lakin hâlihazırda yaşadığımız sorunlar, Osmanlı’yı çökerten sorunlardan farklı değil.

Binlerce yıldır gelişerek devam eden ve 18. asırdan itibaren radikal bir değişikliğe uğrayan bir insanlık tarihimiz var. Çağımızın yeni endüstriyel vizyonu olan, diğer adıyla endüstri 4.0 olarak da isimlendirilen devrim gerçekleşirken, Mars’ta yaşam arayışları, yapay zekada gelişmeler yaşanırken, bizim tartıştığımız konulara hele bir bakın. Devlet adamlığından kadın-erkek ilişkilerine kadar verilen örnekler, çoban-sürü hikâyeleri, padişah veya tek adam özentileri, zihin dünyamızın farkında olmadan cazibesine kapıldığımız ama içine düştüğümüz tuzaklar. Devletimizi ayakta tutan kurumlar konusunda asgari müştereklerde ve uluslararası standartlarda buluşamamış olmamız ise izahtan vareste.

Emek yoğun veya sermaye yoğun üretim tercihinden, emeğin ve sermayenin verimliliğini artıracak şekilde yani teknoloji yoğun üretim yapabilmenin önemini kavramış ve bunun uygulamalarını en iyi şekilde başarmış bir dünyanın içinde bizler de yaşıyoruz. Yüz- ölçümü yaklaşık bizim Konya kadar ve topraklarının yüzde yirmisi doldurularak, bataklık olan yerler ise kurutularak oluşturulmuş tarım alanlarında faaliyet gösteren Hollanda, tarım ihracatında dünya ikincisi. Bu küçük dev; bitki esaslı ve hayvansal ürünleri, sağlıklı, doğaya ve çevreye uygun bir biçimde üretiyor, pazarlıyor; “tarımsal işleme” konusunda ise bilgisini, tecrübesini danışmanlık firmaları aracığıyla dünyaya satıyor. Demem o ki vazgeçtim pek çok şeyden, sadece tarım ve hayvancılıkta, Hollanda veya benzer ülkelerin yapıp-ettikleri ile biz Müslümanların arasındaki fark içler acısı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar