Ortadoğu’da yeni cenazeler

“Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?Tarihi “tekerrür” diye tarif ediyorlar;Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”Etmezdi Mehmet Akif...

“Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?
Tarihi “tekerrür” diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”
Etmezdi Mehmet Akif, etmezdi… Samimiyetsiz, menfaatleri her şeyden önce gelen “vaad etmeseydi Allah cenneti/ O’na bile secde etmezlerdi“ dediklerin yüzünden tüm çektiklerimiz… Ancak her dönemde yaşadığı benzer hadiselerden asla ders çıkarmayan ve birbirleriyle uğraşmaktan başını kaldırmaya mecali kalmamış bir buçuk milyarlık Müslüman dünya bunun hâlâ farkında değil.
İslam Konferansı’nda 57 İslam ülkesi var, tamamı birbiriye kavgalı.
Her devlet içinde varlıklarını koruyan farklı mezhepler, medreseler de aynı durumda.
Hepsi de “en iyi Müslüman benim“ diyor.
Bir de bunlara etnik kimlik kavgaları eklemlenince; parçalandıkça küçülen, küçüldükçe sömürülere daha da açık hale gelen bir coğrafya ortaya çıkıyor.
Evet, niye ibret alınmadı?
İbret, basireti gerektirir çünkü…
Derin bir görüş ve kavrayış içinde uzağı görme yetisi ister. Tarihin bir yerlerine takılıp kalmadan, yaşamın içinden geleceğe projeksiyon tutmayı gerektirir.
Farklı tecrübeleri, aklın ışığında okumayı ve aydınlanmayı şart kılar.
Kelimenin etimolojisinden hareketle söyleyelim, aynı kökten gelen ibret ve basiret (mubsiran) aydınlanmayla doğrudan ilgilidir.

SAPARE AUDE

Tembellik ve korkaklık nedeniyle insanların çoğu kendi rızalarıyla erginleşmemiş olarak kalırlar diyen Kant, “Sapare Aude“ diye haykırmış!
Ey Müslüman Dünya, yeter; ‘ergin olamama’ hastalığından kurtul ve “aklını kendin kullanmak cesaretini göster!”
Yeter; bir mirasyedi gibisin; elinde ne varsa yok ettin.
Oku emrini hiçe saydın.
İçi boşaltılmış davranışlardan öteye geçmeyen şekilciliği baş tacı ettin.
Cahiliyenin siyasi ve kültürel değerlerini, İslam’ın evrensel değerlerine yeğledin.
Topraklarının altını da üstünü de bozguna uğrattın.
Sultanlarının, tiranlarının bitmez hırslarına göz yumdun, aileleri yerinden yurdundan ettin. Yeryüzünde adaleti, hakkaniyeti, sevgiyi ve merhameti ayakta tutun, diye bağıran dinini; sarığa, sakala, kadına düşmanlığa, fakirliğe, yoksulluğa, bağnazlığa, mezhepçiliğe mahkûm ettin.
Yeter artık; “bilmeye ve bilgiyi akıllıca kullanmaya cesaret et.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar