Neleri kurban verdik!

Bugün Kurban Bayramı…Koçlar, koyunlar kesilecek, büyükbaşların kanı akacak…Ancak Kur'an'ın beyanıyla söyleyelim “Onların ne etleri, ne kanları Allah'a ulaşır, fakat sizden O'na ulaşan...

Bugün Kurban Bayramı…
Koçlar, koyunlar kesilecek, büyükbaşların kanı akacak…
Ancak Kur'an'ın beyanıyla söyleyelim “Onların ne etleri, ne kanları Allah'a ulaşır, fakat sizden O'na ulaşan yalnızca, gösterdiğiniz derin sorumluluk bilinci ve duyarlılıktır.”
Bu bilince ve bu duyarlılığa kurban vasıta olabiliyor mu, temel soru bu.
İnsanlığın yaşı kadar eski bir ritüel kurban… Sadece hayvanlar da değil her türlü yiyeceklerin yanı sıra genç kızlar, çocuklar bir dönem “kurban” olmuşlar.
Kurban İslam'da farz bir ibadet değil ancak farz gibi mütalaa edilmesi ve hatta kat'i olan pek çok hükümden daha çok dikkate alınıyor olması, üzerinde durulmaya değer. Dini boyutuyla birlikte, sosyolojik, psikolojik ve hatta ekonomik boyutu ele alınarak, bu ritüelin amacına uygun hizmet edip-etmediği yıllardır tartışılır durur. Ancak ne kadar sağlıklı tahliller yapılmaktadır; bunun izahı, genel anlamdaki dini düşüncedeki gelişmelerle ilintili olarak ortaya konulabilir. Hele dinde, asli olanların yerini tali hükümlerin alması ve tartışmaların bu zeminde yürütülüyor olması, zaten başlı başına bir problem.
AMAÇ NEDİR
Gayri ihtiyari şu soruyu sormadan geçemiyor insan: Geleneksel fıkha göre, Hanefilerce vacip, diğer tüm mezheplerce sünnet (nafile ibadet) olan kurban ritüeline gösterilen ilgi ve hassasiyet -zengini yoksulu herkes kesiyor çünkü- Kur'an'da onlarca yerde geçen ve kurbana atıfla da söylenilen ayetteki “sorumluluk ve duyarlılık bilincine” gösterilmiş olsaydı, halimiz acep nasıl olurdu? Muhtemeldir ki:
“Oku” emri dikkate alınır, her türlü cehaletin boynu vurulurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 374 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar