‘Ne biriktirdiysen getir bozdur’ ekonomisi

Sözcü Gazetesi Yazarı Ayşe Sucu’nun bugünkü (14.02.2022)’’ ‘Ne biriktirdiysen getir bozdur’ ekonomisi ‘’ başlıklı yazısı.

Tıp öğretisinin bir kaidesi de şudur: “Hastalık yoktur, hasta vardır.” Her hastalığın sebebinin, seyrinin, sonuçlarının hastadan hastaya farklılık gösterdiğini dolayısıyla tedavisinin de hastaya özel olduğunu ifade eder. Ülkelerin içinden geçtiği ekonomik bunalımlar da tıpkı bunun gibidir. Örneğin enflasyon birçok az gelişmiş ülkenin hastalığıdır. Ancak bunun her ülkede sebepleri farklı olduğu için çözümleri de farklıdır. Fiyatlarda genel düzeyin üzerinde, durduramadığınız bir artış varsa ciddi bir tetkik gereklidir.  

Enflasyon neden canavardır? Birçok sebebi var. Örneğin fiyatlar anlık intibak ederken, maaşlar 6 aylık veya senelik sözleşmelere bağlıdır. Böylece maaşlı çalışanların her ay hatta her gün alım güçleri azalır. Diğer yandan göreli fiyatları yani malların birbirine göre fiyatlarının oranını bozarak ciddi bir gelir adaletsizliği yaratır. Yani bir tüccarın sattığı ürüne yüzde 30 zam gelirken, aldığı ürüne yüzde 50 zam geliyorsa bu tüccar elindeki mallar pahalanmasına rağmen aslında fakirleşir.

SORUNUN SEBEBİNİ GÖRMEMEK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 375 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar