Kur’an susturuldu ortaklar konuştu!..

Ana akımların hâkimiyetleri, alternatif sistemlerin yeşermesine izin vermeyecek ortam yaratmalarındandır. Bu siyasette, ekonomide ve hatta dini alanda böyledir. Örneğin, kapitalizm öyle güçlü araçlara sahiptir ki Das...

Ana akımların hâkimiyetleri, alternatif sistemlerin yeşermesine izin vermeyecek ortam yaratmalarındandır. Bu siyasette, ekonomide ve hatta dini alanda böyledir. Örneğin, kapitalizm öyle güçlü araçlara sahiptir ki Das Kapital'i veya Che Guevara baskılı tişörtleri pazarlar ve ürünlerdeki artık değeri sermayedara kazandırır!
Kapitalizme neoliberal düşünürlerin hiçbiri olumlu bakmaz; fakat kapitalizmden daha iyi daha uygulanabilir bir sistem de üretilmez!
Siyasette de bunu çok iyi gözlemleriz; AKP'nin merkez sağda kendisine alternatif olacak isimleri partisine taşıması boşuna değildir.
Asıl üzerinde durmak istediğim, ana akım -Muaviye'yle başlayan iktidarların inşa ettiği dini düşünce demek belki daha doğru olacaktır- yeni şeyler söylemeye kalkışanları daha çıkış aşamasında reddeder. “İslam düşüncesi benim çizdiğim sınırlar içinde tartışılabilir, bu dairenin dışına çıkanları aforoz ederim” anlayışı değişmemiştir; dün İbn-i Sina, Farabi, Kindi, Ebu Hanife'nin yanı sıra Harezmi, Biruni, Cahız gibi bilim insanlarını kâfir ilan edenler, bugün de yine sahnededirler.
Ana akımın en büyük handikapı reddettiği tezlerin antitezini üretememesidir.Mesela bilimin ürettiği evrim teorisini şiddetle reddeder, ancak bilimsel olarak yerine alternatif bir şey koyamaz. Hakeza laiklik gibi Batı'nın bulduğu kavramlarla kavga edenlerin insanlara sundukları sistematik bir evrensel projesi de yoktur.

KUR'AN, SÜRÜ OLMA DER

Siyaset “Bizi güt” diyen kitleler üretmek ister. Oysa Kur'an “Bizi (davar gibi) güt, bize bak demeyin, bizi gözet deyin ve dinleyin” uyarısı yapar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 375 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar