Kur’an ile siyaset!

Muaviye, Kur’an’ı Kerim’i siyaset arenasında kullanan ilk kişidir.Halifenin ve Vali Muaviye’nin orduları Sıffin’de karşı karşıya gelir; Hz. Ali zafere yaklaşmıştır. Yenilgiden kurtulmak isteyen Muaviye...

Muaviye, Kur’an’ı Kerim’i siyaset arenasında kullanan ilk kişidir.
Halifenin ve Vali Muaviye’nin orduları Sıffin’de karşı karşıya gelir; Hz. Ali zafere yaklaşmıştır. Yenilgiden kurtulmak isteyen Muaviye çözüm aramaya başlar; taktik danışmanından gelir. Amr b. As, “Onların arasına öyle bir konu at ki, onu kabul etseler de etmeseler de ihtilafa düşsünler. Onları, seninle aralarında Allah’ın kitabını hakem tayin etmeye çağır. Ali taraftarlarını askeri güç, hile kadar gevşetemez” der. (Sahabe Döneminde İktidar Kavgası/ Prof. Ahmet Akbulut)
Muaviye bu tespiti hemen kavrar ve kabul eder. Havaya kaldırdıkları mızraklara takılı yüz adet mushafla Hz. Ali’yi karşılarlar ve “Ey Iraklılar sizinle bizim aramızda Allah’ın kitabı var, onu aramızda hakem kılalım” derler. Hz. Ali bunun bir hile olduğunu anlar. Ancak hakeme razı grup Halifenin tüm uyarılarına rağmen görüşlerinde direnirler ve böylece Hz. Ali taraftarları ikiye bölünür.
Hile ve desiselerle dolu “hakem olayı” da Halifenin aleyhine işleyecektir. Hz. Ali’nin temsilcisi Ebu Musa’ya Hz. Ali’yi halifelikten azl ettiren Amr b. As (Muaviye’nin temsilcisi) Muaviye’yi halife ilan edecektir.
Cemel vakası, ardından 70 bin insanın öldüğü Sıffîn Savaşı ve Hakem olayı ile ayrılıkların ve düşmanlıkların temeli atılmış olur.
TARİH TEKERRÜRDEN Mİ İBARET

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 374 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar