Entelektüeller İslam’ı anlamazmış!?

Din­dar­lar ara­sın­da, tek­fi­rin (ka­fir ilan et­me), tah­ki­rin ve teh­di­din bu den­li yo­ğun ya­şan­dı­ğı bir dö­nem ha­tır­la­mı­yo­rum. Din...

Din­dar­lar ara­sın­da, tek­fi­rin (ka­fir ilan et­me), tah­ki­rin ve teh­di­din bu den­li yo­ğun ya­şan­dı­ğı bir dö­nem ha­tır­la­mı­yo­rum. Din adı­na ko­nu­şan­la­rın öf­ke, nef­ret ve ki­bir içe­ren üs­lup­la­rı en baş­ta di­nin bir­leş­ti­ri­ci ru­hu­na dar­be vu­ru­yor.
İs­lam adı­na or­ta­ya ko­nu­lan de­ğer­le­rin sı­na­vı­nı ba­şa­rıy­la ve­re­me­yen Müs­lü­man­la­rın, bu­nun al­tın­da ya­tan as­li ne­den­le­ri tar­tış­mak ye­ri­ne; ak­lı, man­tı­ğı, te­fek­kü­rü öte­le­yi­ci yak­la­şım­la­rı in­sa­nın içi­ni acı­tı­yor.
Ne hik­met­tir bi­lin­mez,  tam da böy­le bir dö­nem­de “en­te­lek­tü­el­le­rin ve fel­se­fe­ci­le­rin doğ­ru İs­la­m’­ı an­la­ya­ma­ya­ca­ğı­nı­“ id­di­a eden ila­hi­yat­çı pro­fe­sör­le­rin çık­ma­sı, için­de bu­lun­du­ğu­muz de­va­sa so­run­la­rın te­me­lin­de ya­tan ne­den­le­ri an­la­mak için ye­ter­li!

ÖZ­GÜ­VEN EK­SİK­Lİ­Ğİ

Ak­lı dış­la­mak ve ak­lın ürün­le­ri­ne kor­kuy­la yak­laş­mak öz­gü­ven ek­sik­li­ği­dir. İni­si­ya­tif al­dır­ma­yan, sü­rek­li in­sa­nın ken­di ye­te­nek­le­ri­ne gü­ven duy­ma­sı­nı en­gel­le­yen; “i­ta­at et, ec­dat/ule­ma ne de­diy­se doğ­ru­dur, sor­gu­la­ma­“ an­la­yı­şı ye­ni­nin ve ge­li­şi­min düş­ma­nı­dır.
Yan­lış ya­par­sak za­rar ede­riz, yan­lış dü­şü­nür­sek din­den çı­ka­rız, alı­şıl­mı­şı terk eder­sek dış­la­nı­rız kor­ku­la­rıy­la ne­re­ye va­rı­la­bi­lir? Da­ha baş­lan­gıç­ta, yan­lış yap­ma ve yan­lış dü­şün­me­yi pren­sip ola­rak ka­bul eden bir zi­hin hiç­bir şe­yi yap­ma­ya sa­hip ola­maz.
Ku­rum­sal iş­le­yiş­le­re ba­ka­lım; ka­mu­nun öze­le sun­du­ğu teş­vik­ler, im­kân­lar, özen­dir­me­ler yok de­ne­cek ka­dar az. Teş­vik sa­de­ce pa­ra de­ğil el­bet­te… Di­ye­lim ki mil­yon do­lar­lık bir des­tek var or­ta­da; yer­li gi­ri­şim­ci çı­ka­cak, bir ya­zı­lım or­ta­ya ko­ya­cak ve dün­ya­yı sar­sa­cak. Pa­ra­dan ön­ce altya­pı ge­re­ki­yor. Ku­rum­sal, gü­ve­ni­lir bir pi­ya­sa or­ta­mın­dan bah­set­mi­yo­rum. Da­ha öte­sin­de bir alt­ya­pı; gi­ri­şim­ci, ya­ra­tı­cı kül­tür alt­ya­pı­sı; bu var mı; bu öz­gü­ven ve­ri­le­bil­di mi top­lu­ma?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 374 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar