Dini bilgi nasıl yıpratıldı?

“Gü­nü­müz­de­ki ta­ri­kat ör­güt­len­me­le­ri ve di­ni ce­ma­at bi­çim­le­ri­nin İs­lam al­gı­sı­nı da tah­rip ede­cek tarz­da...

“Gü­nü­müz­de­ki ta­ri­kat ör­güt­len­me­le­ri ve di­ni ce­ma­at bi­çim­le­ri­nin İs­lam al­gı­sı­nı da tah­rip ede­cek tarz­da so­run­lu bir bil­gi üre­tim me­tot­la­rı­na sa­hip ol­du­ğu­nu ve bu yüz­yıl­da hep so­run­lu gel­dik­le­ri­ni söy­le­mek du­ru­mun­da­yım. Su­fi dü­şün­ce müm­kün ol­du­ğu ka­dar de­ru­ni, bi­rey­sel din­dar­lı­ğı bes­le­yen bir kay­nak iken; gü­nü­müz­de­ki ta­ri­kat ör­güt­len­me­le­ri ve di­ni ce­ma­at bi­çim­le­ri da­ha dün­ye­vi ve eko­no­mik ör­güt­len­me­ler şek­lin­de or­ta­ya çı­kı­yor. Bun­lar aki­de­vi açı­dan, di­nin usul­le­ri açı­sın­dan, di­nin bil­gi kay­nak­la­rı açı­sın­dan cid­di so­run­lar içe­ri­yor. Bu so­run­lar, işin için­de din­dar­lık ol­du­ğu için, şek­li gö­rün­tü­ler in­san­lar­da bir et­ki mey­da­na ge­tir­di­ği için, za­man za­man da si­ya­si ola­rak her İs­lam ül­ke­sin­de bun­lar hi­ma­ye gör­dü­ğü için ko­nu­şu­la­maz olu­yor. Di­ni bil­gi bu ka­nal­la yıp­ra­tı­lı­yor.”
Yu­ka­rı­da­ki cüm­le­ler Di­ya­net 
İş­le­ri­’nin es­ki Baş­ka­nı Prof. Ali 
Bar­da­koğ­lu­’na ait.
Sa­yın Bar­da­koğ­lu ko­nuş­ma­sın­da­ki bu pa­rag­raf­ta so­ru­nun bir bo­yu­tu­na dik­kat­le­ri çe­ki­yor. İs­lam Dü­şün­ce ta­ri­hi­nin akı­şı­nı dik­ka­te alır­sak; din-ik­ti­dar iliş­ki­le­ri, si­ya­sal­laş­ma, dün­ye­vi­leş­me, mez­hep­çi­lik ve bun­la­rın ge­tir­di­ği kamp­laş­ma ve di­ni ör­güt­len­me­le­rin kar­ma­şık ya­pı­sı, di­nin o “sa­f” ha­liy­le bu­lu­şul­ma­sı­nın önün­de­ki en­gel­ler ola­rak ifa­de edi­le­bi­lir.
Bun­la­rı ko­nuş­mak­tan bir tür­lü sa­de­de ge­le­mi­yo­ruz. Ya­ni di­nin o “sa­f”, o “sa­de­” ha­li­ni ko­nu­şa­mı­yo­ruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 367 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 254 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 316 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 187 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar