Cübbenin namusunu koru!..

1516-17'li yıllar… Mısır Seferi'nden dönüş yolunda, Yavuz Sultan Selim ile müderris (profesör) İbn-i Kemal atbaşı gitmektedir. Hukuk, edebiyat, tarih, tefsir ve kelam alanlarında uzman olan büyük ilim adamı...

1516-17'li yıllar… Mısır Seferi'nden dönüş yolunda, Yavuz Sultan Selim ile müderris (profesör) İbn-i Kemal atbaşı gitmektedir. Hukuk, edebiyat, tarih, tefsir ve kelam alanlarında uzman olan büyük ilim adamı Kemalpaşazade'nin atının ayağından sıçrayan çamur, Yavuz Sultan Selim'in kaftanını kirletir. Büyük âlim telaşlanır; O'nun bu halini gören Yavuz, tarihe şu sözleri armağan edecektir:
– “Âlimin atının ayağından sıçrayan çamur, bizim için şereftir.
Öldüğümde bu çamurlu kaftan, sandukamın üstüne örtülsün!”
Keza, Fatih Sultan Mehmed'in, İstanbul fethinin ardından Rum kızlarının kendisine sunduğu çiçekleri hocasını işaret ederek:
– “Hünkâr benim, ama o benim Hocam'dır, çiçekler ona layıktır” diyerek; bilimde, tasavvufta, tıp ve eczacılıkta ün yapmış Akşemseddin Hazretlerini kendine yeğlemesi unutulmamıştır.
Kültürümüzden onlarca örnek vermek mümkündür.
“Âlimin mürekkebi, şehidin kanından ağırdır” sözü, bu millete ilham olmuş, ilime ve âlime müstesna bir yer vermiştir.

CÜBBENİN ALAMETİ FARİKASI

Fakültelerdeki iddianamesiz ihraçların Mülkiye'deki protestosu esnasında, hocalara yapılan saldırılar ve cübbelerinin çiğnenmesi, yukardaki anekdotları hatırlattı bana… Sadece bu da değil; son dönemlerde, popülist ve popüler yaklaşımlarla bilimin nasıl dejenere edildiği ortada. Bazı sözde kanaat önderlerinin ve siyasilerin, ilim adamlarına yönelik yürüttükleri bu değersizleştirme tavrı, akıllara ziyan.
Oysa…
Cübbe önemlidir.
Cübbeyi giyenler de…
Üç meslek cübbe giyer:
Akademisyenler,
Adalet mensupları,
Din adamaları.
Neden cübbe giyer bu meslek grupları?
Bu gruplar, hakikatle ilgilenir.
Bu gruplar, gerçeğin peşinden koşmak zorundadır.
Bu gruplar, doğru olanı arayıp bulmakla ve onu duyurmakla mükelleftir.
Dolayısıyla giydikleri cübbe, bu gruplara bağımsızlık kazandırır; yani görevlerini hiçbir baskıya maruz kalmadan yapmaları gerektiğini temsil eder.
İşte tam da bu nedenle; cübbelerin alametifarikasıdır, önlerinde iliklenecek düğmelerin bulunmaması! Çünkü bu meslekler boyun eğmezler, kimsenin karşısında ön iliklemez, el pençe durmazlar…

CÜBBE SİYASETE MANİDİR

İster patron müdahalesi olsun, ister siyaset/iktidar müdahalesi; müdahalelerin hepsi, cübbeye saygısızlıktır. Cübbenin mahiyetine, manasına uymaz.
Cübbeyi giyenin de dışardan gelen her tepkiyi dirençle karşılaması gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar