Cemaatçilik ve hukuk

20. yy'daki iki kutuplu dünyanın birbirleriyle olan savaşını anlamadan sözde dini örgütlenmelerin tahlili doğru yapılamaz.60'lı 70'li yıllarda İslamcıların kimlik arayışı antikomünist...

20. yy'daki iki kutuplu dünyanın birbirleriyle olan savaşını anlamadan sözde dini örgütlenmelerin tahlili doğru yapılamaz.
60'lı 70'li yıllarda İslamcıların kimlik arayışı antikomünist çerçeve içinde şekillendi; varoluş nedenini komünizim karşısında inşa etti. Kendini mütedeyyin olarak tanımlayanlar için bu durum gayet doğal; fakat büyük resim içinde değerlendirildiğinde, bu zeminde oluşturulan bazı örgütlerden kim fayda sağladı sorusu önemli: Küresel güçler… Her ülkede kurdurdukları örgütleri bir maşa gibi kullanan bu güçler, Müslüman ülkelerin sadece içini karıştırmakla kalmadı, kendi çıkarları doğrultusunda yapmak istedikleri pek çok şeyi bu örgütler üzerinden hallettiler.
Dini görünümlü bu oluşumların amacı, dışarıdan bakıldığında, her ne kadar imanlı, vatanına milletine bağlı mütedeyyin gençler yetiştirmek gibi görünse de, hedef, buradan çıkan gençler vasıtasıyla bir taraftan sisteme nüfuz etmek, diğer taraftan “kafalarındaki din anlayışını ikame etmek için” milli değerleri yozlaştırarak, Cumhuriyetin tüm kazanımlarının önünü tıkamaktı. Bu örgütler, iktidarlar tarafından hem korundu, hem kullanıldı hem büyütüldü. Bu resmin içine Gülen Cemaati'ni yerleştirmek gayet kolay… Konunun vehametini yeni gören siyasileri bir kenara bırakırsak, 30-40 yıldır pek çok Türk aydınının bu gerçeği konuşup-yazdığını biliyoruz.
Meşru siyasetin dışında oluşan, sorgulanamayacak ve hesap vermeyecek şekilde örgütlenen bu yapıların, gücü elde ettiklerinde ne büyük tehlike oluşturduklarını 15 Temmuz ortaya koydu.
Aslında, nüfuz ya da statü grupları da diyebileceğimiz bu tür örgütlenmelerin tabiatında çıkarlar söz konusudur. Nerede “cemaatçilik” varsa orada siyasi talep vardır.
Siyasi taleplerin olduğu yerde çatışma başlar. Bu çatışmayı din adına örgütlenmiş cemaatler yapıyorsa mücadelelerini dini argümanları temele alarak yürütürler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 367 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 254 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 316 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 187 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar