Bu çılgın hız çağında yavaşlamak ve düşünmek

Modernite ve postmodernite ile rasyonel zeminde yüzleşmeyi başaramayan İslam dünyası hem moderniteye (onun yol açtığı vahşi kapitalizme) yönelik ayağı yere basan eleştirileri yapmakta aciz kaldı hem de kendi yaşadığı sorunlarına çare üretemedi; hatta modernite ile kavgasını yürütüyor görünse de onun kentsel, toplumsal ve siyasal nimetlerini kullanmaktan vazgeçmedi.

Oysa geleneksel toplumlar içinden çıkmış dinler, kendilerine rağmen ortaya konulmuş değerleri dikkate alarak, insanlık çizgisinde bir aşama olarak görülen modernitenin ve aydınlanmanın kendi içindeki eleştirisine büyük katkı sağlayabilirdi. Modernitenin kurucu kavramları ilerleme ve özgürlüğün ve bu zeminde ortaya çıkan insan doğasının özüne yabancılaşmış ahlak anlayışının ürettiği sorunlar, dünyanın gidişatının yönünü de gözler önüne seriyor. Sunduğu olanaklar büyük konforu beraberinde getirdi belki; yaşam standardı yükseldi, ömür uzadı vs. fakat kanser benzeri pek çok hastalığın yanı sıra mutsuzluk ve manasızlık gibi insan ruhunu daraltıcı sorunların kıskacında artık insanlık; daha neler çıkacağı ise meçhul.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 367 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 254 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 318 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 187 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar