Bir komünist düşünür ve İslam

1913’de iş­çi bir ai­le­nin oğ­lu ola­rak dün­ya­ya ge­lir.Mü­ca­de­le­si­ne, Pro­tes­tan inan­cı­na sa­hip bir mi­li­tan ola­rak baş­lar.Fran­sız...

1913’de iş­çi bir ai­le­nin oğ­lu ola­rak dün­ya­ya ge­lir.
Mü­ca­de­le­si­ne, Pro­tes­tan inan­cı­na sa­hip bir mi­li­tan ola­rak baş­lar.
Fran­sız Ko­mü­nist Par­ti­si’n­de et­kin gö­rev­ler­de bu­lu­nur.
Mil­let­ve­kil­li­ği, mec­lis baş­kan yar­dım­cı­lı­ğı, se­na­tör­lük gi­bi gö­rev­ler­den son­ra pro­fe­sör­lü­ğü­ne de­vam eder.
Dün­ya­ca ün­lü Fran­sız dü­şü­nü­rün Müs­lü­man ol­ma­sı ise hay­li en­te­re­san­dır: 2. Dün­ya Sa­va­şı’n­da Fran­sız Or­du­su’n­da as­ker­dir. İs­yan­kar ru­hu Fran­sa­’nın Hit­le­r’­le iş­bir­li­ği yap­ma­sı­na kar­şı çı­kar. Bir­kaç ar­ka­da­şıy­la bir­lik­te “İş­bir­lik­çi­li­ğe ha­yı­r“ ilan­la­rı ha­zır­lar ve kış­la­da­ki tu­va­let­le­rin içi­ne ya­pış­tı­rır. Ya­ka­la­nır ve ar­ka­daş­la­rıy­la bir­lik­te Ce­za­yi­r’­in çö­lüm­sü bir ye­ri­ne sür­gün edi­lir. Bu­ra­da mah­kû­mi­ye­ti­ni sür­dü­rür­ken, İs­pan­ya­’dan ge­ti­ri­len ko­mü­nist yol­daş­la­rı­nı En­ter­nas­yo­nal Mar­şı ile kar­şı­la­mak is­ter. Kır­baç­la­nır­lar, mey­dan­dan ay­rı­lıp ça­dır­la­ra ka­pan­ma­la­rı ta­li­ma­tı­nı ise red­de­der­ler.

ÖLÜM­DEN DÖ­NÜŞ

Yap­tık­la­rı di­sip­lin­siz­lik kar­şı­sın­da Fran­sız ko­mu­tan, O’­na ve ar­ka­daş­la­rı­na ölüm ce­za­sı ve­rir. Kur­şu­na diz­dir­mek için hi­za­ya ge­çi­ri­lir­ler. Kar­şı­la­rın­da Ce­za­yir­li Müs­lü­man as­ker­ler var­dır. He­nüz 25 ya­şın­da olan Ro­ger Ga­ra­udy ölüm­le bu­run bu­ru­na gel­miş­tir. Ateş em­ri ve­ri­lir. Bir mu­ci­ze ger­çek­le­şi­yor­dur ade­ta, as­ker­ler ateş et­mez! Fran­sız ko­mu­tan de­li­ye dö­ner, as­ker­le­ri kır­baç­la­ma­ya baş­lar. Fa­kat ne yap­tıy­sa ateş et­ti­re­mez, ken­di­si ve ar­ka­daş­la­rı ha­yat­ta ka­lır.
Ro­ger Ga­ra­udy sa­vaş bit­tik­ten son­ra me­rak­la işin as­lı­nı araş­tı­rır. So­nun­da ken­di­le­ri­ne ne­den ateş edil­me­di­ği­ni öğ­re­nir: Me­ğer o Müs­lü­man as­ker­ler elin­de si­lah ol­ma­yan ki­şi­yi öl­dür­me­yi kü­für/ka­fir­lik ola­rak gö­rür­ler­miş; iman­la­rı­nı kay­bet­me­mek için ateş et­me­miş­ler. Ga­ra­udy bu­nu öğ­re­nin­ce çar­pı­lır. “ Ben ki gü­ya fel­se­fe do­çen­ti­yim, ge­lin gö­rün ki İs­lam ve İs­lam Fel­se­fe­si hak­kın­da hiç­bir şey bil­mi­yo­rum. Ne­dir bu Ba­tı odak­lı fel­se­fe?“ di­ye­rek ha­re­ke­te ge­çer. (Ya­zar Ce­mal Ay­dı­n’­la ya­pı­lan söy­le­şi­den)
İs­la­m’­ı araş­tır­ma­ya baş­lar, İs­lam Fel­se­fe­si­’ni in­ce­ler. 69 ya­şın­da Müs­lü­man olur.
Kır­kın üze­rin­de di­le çev­ri­len ve dün­ya ça­pın­da yan­kı­lar uyan­dı­ran bu dev in­sa­nın 60 ese­ri ve sa­yı­sız ma­ka­le­si var­dır. R. Ga­ra­udy 99 ya­şın­da Pa­ri­s’­te ha­ya­ta göz­le­ri­ni yu­mar.
Gün ge­le­cek “O­ku­duk­ça Ku­r’­an, ba­na da­ha çok yak­laş­tı­” di­ye­cek­tir, “Ha­tı­ra­la­r“­ın­da. Bu den­li Ku­r’­an’­la hem­hal olan bü­yük dü­şü­nü­rün, Müs­lü­man dün­ya­ya eleş­ti­ri­le­ri de bir o ka­dar sert­tir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar