Tarikatlar, cemaatler ve Müslüman birey

Hadiseleri okumaya çalışırken, çoğu zaman sebepleri göz ardı ederiz. Oysa Aristoteles’in ifadesiyle “Bir şeyi bilmek, o şeyin sebebini bilmektir.”Dolayısıyla çözümden önce...

Hadiseleri okumaya çalışırken, çoğu zaman sebepleri göz ardı ederiz. Oysa Aristoteles’in ifadesiyle “Bir şeyi bilmek, o şeyin sebebini bilmektir.”

Dolayısıyla çözümden önce çözümlemeye ihtiyaç vardır. Çözümleme yapmak için de sebeplere vakıf olmamız gerekir. Bu noktada sorulması gereken sorular vardır. “Neden?” sorusu, meselenin maddi sebebini, “Nasıl?” sorusu ise biçimsel sebebini bulmak içindir. Gayeyi öğrenmek istiyorsak, “Niçin” diye sorarız; “Kim?” sorusuysa fail (özne) içindir.

Müminin niyeti amelinden öncedir” der Hz. Muhammed. Niyet, bir başka ifadeyle gaye (amaç) her şeyin önündedir, zira gaye yoksa anlam da yok demektir. Niyet eden kişi düşünen kişidir; düşünen kişi ancak bir bilinç varlığı olarak eylediği işi “ameli salih” kılar. Düşünmeden yapılan robotik davranışlarda insanilik yoktur. İnsanın “düşünen canlı” (animal rasyonalite) olmasıdır en temel özelliği; tam da bu özelliği sayesinde ahlak, hukuk, siyaset, sosyal vb. bilimler ortaya çıkmıştır. Konuyu getirmek istediğim yer şu ki; dînî ya da profan (din dışı) örgütlere, sorgusuz sualsiz tabi olanlar, bile-isteye özgürlüklerini birilerinin eline vererek kendilerini kişiliksizleştirirler; bağımlı hissettikleri o yerde ise artık bir kukla misalidirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 367 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 254 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 316 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 187 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar