Belediye nikahı ve müftü nikahı ayrışması

Bir yandan hâlâ hukuk devleti olmanın gereklerini içselleştirememiş olmak; diğer yandan, her fırsatta İslam deyip ve fakat din-diyanetten bihaber olmak… Televizyon tartışmaları, siyasete eklemlenmiş zihinler...

Bir yandan hâlâ hukuk devleti olmanın gereklerini içselleştirememiş olmak; diğer yandan, her fırsatta İslam deyip ve fakat din-diyanetten bihaber olmak… Televizyon tartışmaları, siyasete eklemlenmiş zihinler tarafından bu zeminde yürütülüyor. Malum, bu günlerde konu nikâh…
Bölgemiz kaynıyor; hemen dibimizde yeni devlet kuruluyor; birileri İran’la Irak’ı, Erbil’le Kudüs’ü birleştiren ilişkiler peşinde; 1938-39 yıllarına benzer gizli sözleşmeler, paktlar, ittifaklar kuruluyor; kıtalararası balistik füzeler tartışılıyor. Ve her gün gelen şehit haberleri; yoksulluk sınırının altında olan yirmi milyon vatandaşımız; başka ülkelerde yaşama isteğinin ve ev alma oranının üst seviyelere çıkması; mülteci Suriyelilerin durumu; işsizlik oranı; eğitimdeki içler acısı hal; tarım ve hayvancılıkta kendine yeten yedi ülkeden biriyken, şimdilerde gıda, hayvan, et, saman ithal etmemiz gibi devasa sorunlar bir kenarda bekleye dursun; biz müftü nikâhını tartışalım. Şaka gibi…
Ancak sığ tartışmaları görünce, yazı dizime ara vererek, konuya değinme gereği hasıl oldu.

DEĞİŞEN YASA

Anayasa Mahkemesi’nin, 1999 yılında aldığı bir kararda, dini nikahın, resmi nikahtan sonra yapılabileceği, aksi takdirde Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında yer aldığı üzere “resmi nikah olmadan nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası” verileceği yönündeki düzenleme oy birliği ile kabul edilmişti. Kadını da koruyan bu maddeleri, aynı mahkeme, 16 yıl sonra 4’e karşı 12 oyla yürürlükten kaldırdı. Bu iptal kararı, anayasanın, İnkılap Kanunları’nın Korunması başlığında düzenlenen 174. maddesinin 4. fıkrasında belirlenen, 17 Şubat 1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile kabul edilen, “evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medeni nikah esasını” anayasal koruma altına almışken, yeniden, nikahı kim kıyacak konusunu önümüzde bulduk. Peki, İslam’da dini nikah diye bir kavram var mı? Soruyu şöyle soralım; dini nikah ile resmi nikah arasında ne fark var?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar