Geliştirici ve onarıcı eğitim

2023 Milli Eğitim Vizyon Belgesi Türkiye’nin geleceğini biçimlendirecek bir politikanın da temelini atıyor. Felsefesi Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız tarafından açıklanan bu önemli stratejik...

2023 Milli Eğitim Vizyon Belgesi Türkiye’nin geleceğini biçimlendirecek bir politikanın da temelini atıyor. Felsefesi Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız tarafından açıklanan bu önemli stratejik belgenin ilk on sayfası eğitimde yapılmak istenen revizyonun ruhunu özetliyor. Bu bölüm anlaşılmadan, yapılacaklara ilişkin yorumların eksik kalacağına inanıyorum. Yabancı dil ve meslek yapılandırmasının yeniden oluşturulması, ders çeşitliliğinin azaltılması, erken çocukluk eğitimine ve öğretmene odaklanılması gibi birçok özellik bu felsefenin arka planını ve paradigma değişimini yansıtıyor.

Bu vizyonun yazarı eğitim profesörü ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçen pazar günü Tvnet ekranlarında “Türk Kahvesi” programında konuğum oldu. Entelektüel birikiminin, derinliğinin yanı sıra eğitime adanmış bir hayat hikâyesiyle de büyük ilgi gördü.

Köy okulunda başlayan, şehirde devam eden, eğitime isteksiz ve nikelajlı parlak bir TIR’ın şoförü olma hayaliyle geçen bir çocukluk… Yayında vakit kalmadı ama sonrasında TIR şoförü olma isteğinin sebebini sordum. Şöyle anlattı: “Ben çocukken yakınlarda yabancıların yaşadığı bir lojman vardı. Onların attığı bir araba dergisinde gördüm nikelajlı fotoyu, çok etkileyiciydi. Ama babam, ‘Okumazsan TIR da yok, dolmuşta çalışacaksın’ dedi ve…”

Babasının sertliği Bakan Selçuk’u TIR şoförü olma hayalinden vazgeçirip okumaya yöneltiyor.

Selçuk’un hayatında annesinin etkisi de büyük olmuş. “O, benim kalbimin sesi” diyor… Anne sesi olarak kulaklarına küpe olmuş birçok söz var hatırasında. Bunlardan birisi de: “Ağustosta atın kuyruğu dursun, sen durma, çok çalış!” Bakan Ziya Selçuk’un kariyerinde eşinin katkısı da büyük… Bir öğretmen olan eşinin fedakarlıkları sayesinde kariyerini kolayca ilerletmiş.

EĞİTİM ÖNEMLİ DEĞİL DEĞERLİDİR…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 192 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 155 Okunma Amerika’nın mesajı 09 Mart 2024 | 160 Okunma Her şey yalanmış… 02 Mart 2024 | 224 Okunma Mekânın şerefini içinde oturanlar sağlar 24 Şubat 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar