Cumhuriyet’in en uzun 10 yılından kalanlar…

Avni Özgürel’in “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İktidar Oyunu” kitabını okuyorum. Prensiplerin aynı kalıp, içeriğin değiştiği tarih sahnesini, son yüzyılda siyaset sahnesini anlattığı kitap özellikle bugünü anlamak için çok önemli ipuçları veriyor.

Avni Özgürel’in “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İktidar Oyunu” kitabını okuyorum. Prensiplerin aynı kalıp, içeriğin değiştiği tarih sahnesini, son yüzyılda siyaset sahnesini anlattığı kitap özellikle bugünü anlamak için çok önemli ipuçları veriyor. Siyasetin içinde izlediğimiz pek çok ardışık olayın görünmeyen sebeplerini de gösteriyor. Avni Özgürel çok yakından izlediği siyasi oluşumların geçmişini ortaya çıkartırken bugün baktığımız yerden kadim bir prensibin, aynı sebeplerin aynı sonuçları ortaya çıkarmasının da altını çiziyor. Aynı zamanda devlet çekirdeği denilen mekanizmanın, siyasi tablonun seçim sonuçlarına göre şekillenmesini bir türlü engelleyemediğini de çok iyi ortaya koyuyor. Türkiye’yi anlamak isteyen herkese tavsiye ederim..

Kitapta anahtar olabilecek pek çok dönem var, ancak 1970-1980 arası Cumhuriyet’in en uzun 10 yılı olarak tanımlanıyor. 1960-1970 arası dönemde atılan tohumlar bu dönemde filizlenmiş, bugüne miras pek çok sorun kalmış. 1960 darbesinin verdiği cesaretle devleti değiştirmek isteyen pek çok girişim ve hevesli olmuş. Başarısız olsa da bu girişimler bugünü etkilemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 192 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 155 Okunma Amerika’nın mesajı 09 Mart 2024 | 160 Okunma Her şey yalanmış… 02 Mart 2024 | 224 Okunma Mekânın şerefini içinde oturanlar sağlar 24 Şubat 2024 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar