Aşırı sağa ilham verenler

Jürgen Habermas, “Avrupa yabancı düşmanlığı hastalığına tutuldu” sözleriyle Avrupa’daki aşırı sağ tehdidine çok önceden dikkat çekmişti. O ve onun gibi...

Jürgen Habermas, “Avrupa yabancı düşmanlığı hastalığına tutuldu” sözleriyle Avrupa’daki aşırı sağ tehdidine çok önceden dikkat çekmişti. O ve onun gibi düşünürlerin önceden görüp uyardığı bu tablo bugün artık yükselen terörizm ile birlikte dünyanın meselesi haline gelmiş durumda. Almanya’da bu sahada çalışan Andreas Zick “radikal sağın oluşturduğu terör tehlikesi küçümsendi” derken aslında uzun süredir devam edegelen bir oluşuma işaret ediyordu.

Yeni Zelanda saldırısının arkasındaki fikir yeni olmadığı gibi tek başına “islamafobi” ile de izah edebilecek bir husus değil. Faşizm, jenosit, beyaz ırkın üstünlüğü ne dersek diyelim ‘daha’ları ya da farkları olan bir şey ile karşı karşıyayız. Bu noktada kolaycılığa gidip klişelerle laf üretmek yerine karşımızdaki düşmanı tanımaya çalışmayı öneriyorum.

Alev Alatlı katilin arkasında bıraktığı manifestoda açıklanan fikirlerin kaynağının Charles Martel‘e kadar uzandığını söylüyor. Martel 732 yılında Puvatya Muharebesini kazanarak Emevi ilerleyişinin önünü kesen Frank Kralı. Bu muharebe Avrupa için bir dönüm noktalarından biri. Dolayısıyla Mattel, Avrupalıların gözünde kutsal bir yere sahip ve halen ismi beyaz ırkçılar tarafından kullanılan bir figür. Irkçılar yayınlarında ve topluluklarında Charles Martel ismini halen bir simge olarak kullanıyor.

Alev Alatlı ikinci olarak bakılması gereken yer olarak “Charles Martel Kulübü”nü işaret ediyor. Charles Martel Grubu (diğer bilinen ismiyle kulübü) 1970-1980 yılları arasında faaliyet göstermiş Fransız aşırı sağcı ve Arap karşıtı terörist organizasyon. Organizasyon, 1954-1962 yılları arasında II. Dünya Savaşı’ndan akabinde Fransa ile Cezayir arasında yaklaşık on yıl süren gerilla savaşından sonra Cezayir’e nefret duyan Fransız faşistler tarafından kurulmuş. Bu terörist organizasyonun 1970-80 yılları arasında temel olarak Cezayirli mülklerine veya işyerlerine odaklanmıştı ve esasen Cezayir hükümetine yönelikti de diyebiliriz. Grup birçok kez Cezayir konsolosluğuna ve Fransa’daki Afrikalı Öğrenciler Birliğine bombalı saldırılar düzenlemiş.

Alev Alatlı’nın üçüncü olarak işaret ettiği yer “Charles Martel Society.” Charles Martel Topluluğu 2001 yılında Amerikan faşişt hareketinin de kurucularından olan William Regnery II tarafından kurulmuş. Bu topluluk ‘The Occidential Quarterly: A Journal of Western Thought and Opinion’ (Üç Aylık Batı Felsefesi ve Düşüncesi Dergisi) adında bir dergi çıkararak fikerlerini yaygınlaştırmış. Bu topluluğa finansmanın CIA’den geldiği söyleniyor. Derginin içeriğine bakıldığında beyaz ırkçı Council of Conservative Citizens (Muhafazakar Vatandaşlar Konseyi) editörü Samuel Francis ve nefret grubu The Social Contract Press’in başındaki Wayne Lutton gibi ırkçı isimlerin yazılarının bulunduğu ve akademik yayın yapmaya çalıştığını iddia eden beyaz ırkçı propagandalara sahip bir dergi olduğu görülüyor.

Charles Martel Topluluğu ayrıca konferanslar, yaz okulları düzenliyor ve bir konuşmacı bürosuna sahip - ‘buradaki konuşmacıların hepsi de kurucu William Regnery’nin “beyaz ırkın neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu” yolundaki görüşün propagandasını yapıyor. Yayınladıkları dergi ve yaptıkları etkinlikler göçmen karşıtı nefret söylemleriyle dolu. Ayrıca, hükümet üzerinde ‘beyaz ailelerin korunması’ na yönelik politik baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bu yayınevi Chicago okulunun da aynı zamanda destekçisi. Burada dikkat çeken bir başka isim de Prof. Kevin McDonald. Bu ekip aynı zamanda 1950’den bu yana ‘en zeki insan’ üzerine araştırmalar yapıyorlar. Tüm bunlar da dönüp Isparta’ya Eugenix fikirlerine bağlanıyor. Alev Alatlı Neocon- Evangelistlerin birbiriyle bağlantılandığı eski Ahit ile yeni Ahit’in barıştırılmaya çalışıldığı merkezin burası olduğunu söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mülâhaza etmek 20 Nisan 2024 | 231 Okunma Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 101 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 262 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 376 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar