Alacakaranlık siyaseti

Bugünlerin puslu siyasetine uygun olarak gölgelerden olan biteni okumaya çalışıyoruz. Kritik bir seçimin arifesinde “karanlıkta göz kırpanların” kimler olduğunu anlayabilmek için öne sürülen...

Bugünlerin puslu siyasetine uygun olarak gölgelerden olan biteni okumaya çalışıyoruz. Kritik bir seçimin arifesinde “karanlıkta göz kırpanların” kimler olduğunu anlayabilmek için öne sürülen kişileri tanımak gerektiği kanaatindeyim. Türkiye kritik bir eşikte. Bir taraftan teröre karşı bir taraftan da O’nu tarihe gömmek isteyenlere karşı büyük bir savaş veriyor. İç-dış pek çok konuda gösterilecek en ufak bir zafiyet Türkiye’yi 20-30 yıl geriye götürebilir. Bu nedenle “Erdoğan’ın karşısına çıkartılan adaylar kim ve arkalarında kimler var” sorusu bizim için hayati önem taşıyor.

CHP’NİN BAŞKAN ADAYLARI

Yılmaz Büyükerşen: 80 yaşında. Eskişehir’de ilk defa DSP’den seçildi. 1999’dan beri Eskişehir belediye başkanı. Eskişehir’in bir üniversite şehrine dönüşmesiyle değişen kent sosyolojisinin de yardımıyla orada popülerleşti. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de adı geçti ama böyle bir niyeti olmadığını söyledi. Yerel olarak tanınmış olsa da ulusal anlamda tanınırlığı şüpheli/kısıtlı. Profil olarak klasik CHP seçmenine uygun gözükse de CHP yönetiminin aradığı aday profiline pek uyduğu söylenemez. Hem yaşı hem de genel siyasi profiline bakarak aday olması büyük sürpriz olur.

İlhan Kesici: ANAP ve dolayısıyla sağ siyaset orjinli. 69 yaşında. Erdoğan’ın siyaset sahnesinde parladığı 1994 yerel seçimlerinde ANAP’ın adayıydı, kaybetti. DPT ve bürokrat kökenli. Her seçimde aday oluyor.

Abdullatif Şener: AK Parti kurucularından. 64 yaşında. MTTB kökenli. AK Parti hükümetinde bakanlık yaptı. 2007’de istifa etti. 2009’da Türkiye Partisi adıyla bir parti kurdu. Hiçbir seçime giremeden 2013’te partiyi kapatmak zorunda kaldı. Partisi 2010 referandumunda Evet oyu verdi. 2011 genel seçimlerinde memleketi Sivas’tan bağımsız aday oldu. 17 bin oy alarak seçilemedi. Özellikle son 3-4 yılda Halk TV’nin gediklisi haline geldi. CHP tabanında nötr bir intibaı olsa da, muhafazakar seçmen tabanında tamamen yok olmuş bir isim.

Kemal Kılıçdaroğlu: Başkan olmayı istemiyor. Bahçeli ile yaşıt, 70 yaşında. “Milletvekili olamazsam partide kontrolümü kaybederim” korkusu var. Yeni sistemde erken seçim kolay değil. Dolayısıyla 5 yıl meclis dışından parti kontrolünü tutması bir hayli zor görünüyor. Ayrıca genel başkanının aday olmaya çekinmesi de, bir anlamda CHP’nin kendi adayıyla seçimi kazanma ihtimalinin olmadığının itirafıdır. Parti içinden “aday başkanımız olmalıdır” gibi çıkışlar geldi ama kulak asmadı. İstanbul Belediye Başkanlığı’nı AK Parti’nin adayı Kadir Topbaş’a karşı kaybetmişti. Deniz Baykal’ı parti başkanlığından el çektiren kaset skandalının perde arkasındaki isim olarak biliniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 192 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 155 Okunma Amerika’nın mesajı 09 Mart 2024 | 160 Okunma Her şey yalanmış… 02 Mart 2024 | 224 Okunma Mekânın şerefini içinde oturanlar sağlar 24 Şubat 2024 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar