Ülkemin sevgili yazarlarına…

Yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelli vatandaşlarımızın hepinizin gönlünde özel bir yeri olduğundan şüphem yok. İşte bu özel insanlarımız için köşelerinizde onların...

Yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelli vatandaşlarımızın hepinizin gönlünde özel bir yeri olduğundan şüphem yok. İşte bu özel insanlarımız için köşelerinizde onların sorunlarına küçük bir yer ayırın istiyorum.

Olayı kısa ve net olarak şöyle özetleyeyim;  

Ülkemizde  %40 ve üzeri orana sahip engelli raporu olan vatandaşlar engelli maaşı alıyor. Fakat “2022 maaşı” olarak bilinen engelli maaşlarıyla ilgili kanunda yapılan değişiklik sonucu bazı engelliler bu maaşı alamıyor. 

Engelli bireyin ailesini, o kişiye bakmakla yükümlü gören kanun çerçevesinde; engelli kişinin yaşadığı evde anne-baba-kardeş-eş vs. gelir durumunu temel alınıyor ve eğer hanede yaşayan bireylerin kişi başı geliri, asgari ücretin üçte birinden bir fazla olursa devlet maaşı kesiyor. Kesmekle de kalmıyor geriye dönük olarak alınmış maaşların da tam yüzde 50 fazlası ile bu parayı geri istiyor. Maaşı kesilen engelli eğer erkekse babasının SSK’sından faydalanamıyor ve bu durumda GSS ödemesi yapması gerekiyor.

EKPSS ile devlette memur olma şansları var ama özel sektör bazı engel gruplarını çalıştırmak istemiyor.

Kısacası; şu an maaşı kesilmiş, işe giremeyen ve devlete borçlu engelli ve yakınları var. Ve bu insanlar için devlete borçlu olmak büyük bir yük.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hatice Cengiz Suudi Arabistan’a gitmeye cesaret edebilir mi? 05 Kasım 2018 | 7.721 Okunma Çağla Şikel ve Arda Turan’la ilgili önerim… 13 Ekim 2018 | 3.996 Okunma İrem Derici yalnız değil… 09 Ekim 2018 | 3.361 Okunma Engellilikte cinsel eğitim ve mahremiyet 04 Ekim 2018 | 4.347 Okunma Gündeş Zarrab 27 Eylül 2018 | 5.464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar