Hükümete bir teşekkür, bir sitem…

Yaklaşık dört yıldır engelli istihdamı alanında çalışıyorum. Engelli bireyleri yeteneklerine ve engellerine göre özel sektöre yerleştiriyoruz ve takibini yapıyoruz.Devlet, EKPSS ve kura sistemiyle belirli sayıda...

Yaklaşık dört yıldır engelli istihdamı alanında çalışıyorum. Engelli bireyleri yeteneklerine ve engellerine göre özel sektöre yerleştiriyoruz ve takibini yapıyoruz.

Devlet, EKPSS ve kura sistemiyle belirli sayıda engelliyi istihdam ediyor ve belli şartlarda kurumlara da engelli çalıştırmasını mecbur kılıyor.

Kurumlar da şartlarına uygun engelli arıyor. Bu aşamada “istisnalar hariç” bazı kurumlar haksızlık yapıyor.

Yaşadığım bir olayla örnek vereyim; Bir gün ofise tekerlekli sandalye kullanan bir genç kız geldi. Üniversiteyi dereceyle bitirmiş, pırıl pırıl bir insan. “Ben çalışmak, kariyer yapmak istiyorum.” dedi. Biz de işimizin gereği olarak kızı ortopedik engelliye uygun bir kuruma önerdik. Servisleri uygun olmadığı için babası her gün kızını getirip götürmeyi taahhüt etti. Fakat kurum tüm bunlara rağmen riski (!) göze alamadı ve kabul etmedi. Aradan bir yıl filan geçtikten sonra kızımız devlet memurluğunu kazandı ve görevlendirmesi yapıldı. Atandığı kurum, bir ay içinde servis ve çalışma ortamını ortopedik engelliye uygun hâle getirdi.

Özel kurumlar mümkün olduğunca fiziksel engeli az olan kişileri istihdam etmek istiyor. “Engeli görünmeyen engelli” mantığı hâkim maalesef. Bir kurum bana şu cevabı vermişti “VIP müşterilerimizin rahatsız olmasını istemiyoruz, bu yüzden de ortopedik engelli çalışan istemiyoruz, engeli görünmeyen engelli olsun mümkünse.”

Özel kurumların, engelli istihdamıyla ilgili hükümetin yapabileceği en güzel teşvik Korumalı İş Yeri Uygulaması olacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hatice Cengiz Suudi Arabistan’a gitmeye cesaret edebilir mi? 05 Kasım 2018 | 7.721 Okunma Çağla Şikel ve Arda Turan’la ilgili önerim… 13 Ekim 2018 | 3.996 Okunma İrem Derici yalnız değil… 09 Ekim 2018 | 3.361 Okunma Engellilikte cinsel eğitim ve mahremiyet 04 Ekim 2018 | 4.347 Okunma Gündeş Zarrab 27 Eylül 2018 | 5.464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar