22 kadın, erkekleri NÜ çekti

Türkiye'den 22 kadın, Fransa'da 'NÜ' erkek fotoğraflarıyla sergi açıyor. Harika, değil mi? Peki niye Fransa’da? Çünkü Türkiye’de açamıyorlar. Sergileyecek yer bulamamışlar! Güler misiniz...


Türkiye'den 22 kadın, Fransa'da 'NÜ' erkek fotoğraflarıyla sergi açıyor.

Harika, değil mi?

Peki niye Fransa’da?

Çünkü Türkiye’de açamıyorlar.

Sergileyecek yer bulamamışlar!

Güler misiniz, ağlar mısınız?

Durumumuz artık bu!

iki yıl uğraşmışlar... Ama nafile!

Kısmet Fransa’da açmakmış! 3-16 Kasım arasında bu kadın arkadaşların, erkek model fotoğraflarından oluşan ‘NÜ’ sergisi, Fransa’nın Nancy kentindeki Galerie Neuf’te fotoğrafseverlerle buluşuyor!

Her meslek grubundan kadın var aralarında. Kimi profesyonel kimi amatör. Ama hepsi fotoğraf sanatına âşık.

Onlar kendilerine bir isim vermişler: kadıNgözÜyle fotoğraf grubu. Evet, N ve Ü harfinde bir oyun var!

Fotoğrafçı Niko Guido’nun danışmanlığında kurulan kadıNgözÜyle fotoğraf grubu, aslında Türkiye’de bir tabuyu yıkıyor. Fotoğrafta egemen olan ‘erkek sanatçı-kadın model’ anlayışına karşı bir duruş sergiliyor.

Birçoğuyla tanıştım. Şahane kadınlar! Komik ve tatlılar.

Aralarında mimar, grafiker, bankacı, akademisyen, çevirmen, turist rehberi, doğum fotoğrafçısı, ev kadını ve emekli kadınlar var.

Yaşları 20 ile 70 arasında değişiyor. Bence ortak özellikleri, yaratıcı, zeki ve cesur olmaları.

Sistemi de çok umursamıyorlar.

Hani bize hep ne yapmamız gerektiğini söyleyen sistem...

Hayalleri bir gün, fotoğraflarının Türkiye’de de sergilenmesi...

Bilmem ki siz ne dersiniz?

Hürriyet

Siz nasıl bir araya geldiniz?

- Dört yıl önce fotoğraf sanatçısı Niko Guido, Kaz Dağları’ndaki altın madenlerini protesto etmek amacıyla ‘Ölü Altın Bedenler’ diye bir fotoğraf paylaştı. Çok çarpıcı bir fotoğraftı. Çıplak bedenler, altın rengine boyanmış ve yerde yatıyorlardı. Herkes fotoğrafın altına bir şey yazmaya başladı. Niko fark ediyor ki, pek çok yorum var ama hepsi kadınlara ait! Kadınlar her toplumsal olayda hemen reaksiyon veriyor. Müthiş katılımcılar ve yaratıcılar. O da, “Keşke kadınlar bir araya gelse ve hep birlikte bir proje gerçekleştirse!” diye aklından geçiriyor.

Sonra da bu projeyi mi icat ediyor?

- Aynen öyle! Kendi sayfasından bir çağrıda bulunuyor. “Yeni bir projeye başlıyorum, profesyonel-amatör fark etmez, kadın fotoğrafçılar arıyorum!” diyor. Önce 200 kişiydik. Sonra çeşitli sebeplerle bazılarımız ayrıldı, 22 kişi kaldık. Her meslek grubundan 20-70 yaş arası 22 kadın. Çok da iyi arkadaş olduk.

ERKEKLERİN DE DERDİ GÖBEKLERİYMİŞ!

Bu 22 kadının ortak noktası ne?

- Bu projeye inanmış olmaları ve inatla vazgeçmemeleri. Bazı arkadaşlarımız sıkıntılar yaşadı, kimi ailesinden tepki gördü, kimi mahalle baskısından korktu, kala kala 22 kişi kaldık.

Çekimler ne kadar sürdü?

- Bir buçuk-iki yılda bitti. Fakat Türkiye’de görüştüğümüz galeriler fotoğraflarımızı sergileme cesaretini gösteremedi. Çok yerle görüştük. İrili ufaklı pek çok yerle. Ama olmadı. Bir süre önce Niko aradı, “Gözünüz aydın! Fransa’dan haber geldi. Sergiyi orada açıyoruz!” dedi. Ve tabii hepimiz havalara uçtuk...

Bu proje sizin için neden önemli?

- E çünkü bir karşı duruş bu! Sanat tarihine baktığımız zaman, genellikle erkek sanatçılar, kadın bedenini çalışmışlar. Biz burada tam tersi bir şey yapıyoruz. Ama bunu yaparken, erkekleri olumsuz bir noktaya taşımıyoruz. Burada bir savaş ya da bir mücadeleden bahsedemeyiz. Sadece bu yapının yanlış olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. O yüzden önemli. Bir de tabii bu kadar kadının bir araya gelip böyle bir projeyi hayata geçirmiş olması dünyada bir ilk. Bu kadar kalabalık bir grubun NÜ çalışması yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne kadar kaçarsak kaçalım bir gün kendimizi annemize benzerken buluruz! 15 Eylül 2019 | 669 Okunma Bugün vizyona giren ‘Kız Kardeşler’ filminin yönetmeni Emin Alper: Erkekler, kadınları dizginleyemediklerini anladıkları noktada onları öldürüyorlar! 13 Eylül 2019 | 226 Okunma Hepimize örnek olsun 12 Eylül 2019 | 331 Okunma Yazıklar olsun! Masum bir can daha gitti 11 Eylül 2019 | 159 Okunma Rap’çiler susmadılar! 10 Eylül 2019 | 490 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar