Yunan’ın Çamerya Soykırımı

Birçok kişi Çamerya’yı hatırlamıyor, hatta bu ismi ilk kez duyuyor.Aliya İzetbegoviç şöyle söyler: Hatırlama, medeni halklar ile ilkel halkları birbirinden ayıran temel ölçüttür.Medeni...

Birçok kişi Çamerya’yı hatırlamıyor, hatta bu ismi ilk kez duyuyor.

Aliya İzetbegoviç şöyle söyler: Hatırlama, medeni halklar ile ilkel halkları birbirinden ayıran temel ölçüttür.

Medeni kalalım, Çamerya’yı hatırlayalım.

Arnavutluk’un güneyi ve Yunanistan’ın kuzey batısını kapsayan bölge Çamerya’dır. Burada yaşayan yüz binlerce Arnavut, Yunanlıların sürgün, tecavüz, soykırım ve asimilasyon politikalarının kurbanıdır.

Çamerya’da son yüzyılda yaşanan nüfus değişimi, bu bölgede olan ve bitmeyeni izah ediyor. 1908’deki Osmanlı sayımına göre, bölgenin nüfusu 73 bin kişiydi. Nüfusun yüzde 92’si Arnavut, gerisi Yunan, Ulah ve Çingene idi. Dünya Savaşları öncesi bu oran yüzde 84’e geriledi. (Çamerya Soykırımı, Berna Türkdoğan Uysal, Sayfa 74)

Yunanlılar, Çamerya’daki nüfus dengesini değiştirmek ve Arnavutları asimile etmek için birçok girişimde bulundular, bulunuyorlar. Arnavutların yoğun olduğu bölgelere Yunan, Ulah ve Çingeneleri yerleştirdiler. Arnavutçayı yasakladılar ve yerleşim yerlerinin adlarını Yunanca yaptılar. Yetmedi mülklere el koydular, camileri kapattılar. O da yetmedi keyfi tutuklamalara, sürgün ve sınırdışı etmelere giriştiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasılsın, iyi misin? 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Emeğe ve emekçiye hürmet 01 Mayıs 2024 | 42 Okunma Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 119 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 78 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar