Teşekkürler Tuzla Belediyesi

Dil insanlar arasındaki, sözlükler ise toplumlar arasındaki iletişimi sağlar. Dil ve sözlük, aynı zamanda, varlığın ve kimliğin, özgürlüğün ve bağımsızlığın en önemli göstergeleridir. 

İşgalciler, baskı altına aldıkları veya işgal ettikleri topraklarda yaşayan toplumların; öncelikle dillerini ve kültürlerini tahrif etme yoluna giderler. Toplumlar için asıl tehlike, topraklarını değil, dillerini ve kültürlerini kaybetmeleridir. 

Cemil Meriç şöyle söylüyor: “Kamus, bir milletin hafızası, yani kendisi; heyecanıyla, hassasiyetiyle, şuuruyla. Kamusa uzanan el namusa uzanmıştır.” (Bu Ülke, Sayfa 88)

Sözlükler, sadece karşılıkların verildiği, alfabetik bir dizin değildir. Aynı zamanda dilin zenginliğinin ve yaşanmışlığının göstergesidir. Sözlükler içeriğinin zenginliği ve belli bir döneme şahitlik yaptığı için kıymetlidir.

Asırlarca Osmanlı hâkimiyeti altında yaşayan özelde Boşnaklar ve genelde Bosnalılar, dil ve kültür anlamında en müreffeh dönemlerini yaşamışlardı. Müslüman Boşnaklar, devlet idaresinde yer almış..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 104 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar