Suriye’de ne işimiz var?

Bize şunu soruyorlar: “Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Somali’de, Katar’da ne işimiz? Neden, oralarla bu kadar ilgileniyorsunuz?” Soru bu olunca, cevap şu oluyor: İlgilenmekten ziyade, kayıtsız kalmıyoruz...

Bize şunu soruyorlar: “Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Somali’de, Katar’da ne işimiz? Neden, oralarla bu kadar ilgileniyorsunuz?” 

Soru bu olunca, cevap şu oluyor: İlgilenmekten ziyade, kayıtsız kalmıyoruz, kalamıyoruz. Dün Afganistan, Bosna ve Kosova’da ne işimiz vardıysa, bugün de oralarda o işimiz var.

Bizler, aynı coğrafyanın benzer insanlarıyız. Oralar ile buralar arasında kayda değer bir fark yok. Aramızdaki sınırlar, tarih ve hakikat ile örtüşmüyor. Galip devletler cetvelle çizdikleri sınırlarla; aileleri bölüp, akrabaları ayırdılar. Meyveyi değil, insanı.

İşte, bu yüzden: Halep, İdlib, Menbiç, Celabrus veya Bab’da meydana gelen her gelişme memleketimizi derinden etkiliyor. Musul, Kerkük, Erbil, Sincar, Süleymaniye veya Telafer’de oluşan her boşluk bizi yakından ilgilendiriyor. 

Neticede, ortak kader diye bir şey var. Bu topraklarda olan biteni görmezden gelip, “Biz ne?” diyemiyoruz. “Bana ne Amerika’dan” diyebiliriz ama “Bana ne Suriye’den” veya “Bana ne Irak’tan” diyemeyiz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 70 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar