Srebrenitsa cephesi düştü!

Bosna Hersek, yeni yerel temsilcilerini belirlemek üzere, bu hafta sonu sandık başındaydı. Her ne kadar seçime katılım az olsa da, seçim süreci ve neticeler itibariyle, sürprizleri çok oldu. Seçim sürecinin ilk...

Bosna Hersek, yeni yerel temsilcilerini belirlemek üzere, bu hafta sonu sandık başındaydı. Her ne kadar seçime katılım az olsa da, seçim süreci ve neticeler itibariyle, sürprizleri çok oldu.

Seçim sürecinin ilk sürprizi Boşnak cephesinden geldi. Rahmetli Aliya İzetbegoviç’in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi-SDA, sandığa ittifakla gitti. Daha İyi Bir Gelecek İçin İşbirliği-SBB partisiyle Bosna Hersek Federasyonu ve bazı kantonlar seviyesindeki koalisyon ortağına, seçim ittifakını da ekledi. SDA-SBB seçim ittifakı, her iki parti tabanı için de şaşırtıcı ve neticeleri merak edilen bir karar oldu. 

Bakir İzetbegoviç’in, ‘Bosna’nın gezi kalkışması’ olarak nitelendirilen Şubat 2014 olaylarının sorumlusu olarak kabul edilen, Fahrudin Radonçiç ile ittifak kurması SDA tabanını rahatsız etti. SBB tabanı da, kısa süre öncesine kadar kılıç çektikleri Bakir İzetbegoviç ile saf tutmaktan pek hoşnut olmadı. 

Siyasette, iki artı iki her zaman dört etmez. Nadiren daha fazla, çoğu zaman daha azdır. SDA- SBB koalisyonunda ikinci seçenek gerçekleşti. SDA, daha önce alamadığı Trnovo, Breza, Doboj-Jug, Kladanj, Srebrenik ve Centar Sarajevo belediyelerini kazandı. Buna karşılık Bihaç, Zenica, Visoko, Lukavac, Vareş, Buzim, Maglaj, Vitez, Kalesija ve Srebrenitsa’yı kaybetti. 

SDA’nın kaybettiği belediyeleri, bu partiden tekrar aday gösterilmediği için, seçime bağımsız katılan adaylar büyük bir farkla kazandılar. Bu netice, SDA’nın aday belirlemede ciddi hatalar yaptığının bir göstergesidir.

Bir de şu var: Centar Sarajevo’da seçim kazanmak, elbette önemli ve tebrike layıktır. Fakat Çetnik Sırp soykırımının merkez üssü konumundaki Srebrenitsa’nın kaybedilmesi tarifsiz bir hüzün sebebidir. 

Srebrenitsa’nın 13 bin 500 civarındaki kayıtlı nüfusunun 7 binden fazlası Boşnak’tır. Bu şehrin, 2 bin 200 oy farkla Çetnik Sırpların eline geçmesi sadece Boşnak gevşekliği ile izah edilebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 57 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 122 Okunma Namazgâh Camii’ni bekleyen tehlike 13 Mart 2024 | 516 Okunma Tiran Namazgâh Camii ne olacak? 06 Mart 2024 | 404 Okunma FETÖ Arnavutluk’ta zayıflıyor mu? 28 Şubat 2024 | 299 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar