Mavi vatan: Doğu Akdeniz...

Ecnebilerin tarihi, Müslümanlara karşı çifte standartlarla doludur. Bu konudaki en iyi örnek, 1911’deki Türk-İtalyan savaşıdır.Osmanlı devletinin zayıflamasıyla, Avrupa devletleri bu durumdan istifade etme...

Ecnebilerin tarihi, Müslümanlara karşı çifte standartlarla doludur. Bu konudaki en iyi örnek, 1911’deki Türk-İtalyan savaşıdır.

Osmanlı devletinin zayıflamasıyla, Avrupa devletleri bu durumdan istifade etme yarışına girerler. Fransa, Tunus ve Cezayir’i, İngiltere Mısır’ı işgal eder. İşgal yarışında geride kalmak istemeyen İtalya ise Trablusgarp’ı işgal etmek için kıyı şeridine asker çıkarır. Osmanlı denizden yardım göndermesin diye de 12 Ada’yı işgal ederler.

Sonrasını hepimiz biliyoruz.

Osmanlı, buna rağmen, gerek yolladığı asker ve gönüllülerle, gerek bölgedeki Müslüman ahaliyle, kuvvetli bir direniş hattı oluşturur. İtalyanlar, birkaç sahil noktasında sıkışır ve içeriye doğru ilerleme kaydedemezler. 

Tam o esnada Balkan Harbi patlak verir. Osmanlı, İtalya ile mücadele edecek pozisyonunu kaybeder. Çünkü Balkan devletleri birleşmiş ve İstanbul’u tehdit eder hale gelmiştir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 117 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar