Makedonya’da Ramazan

Arnavut, Türk, Boşnak, Torbeş ve Pomak Müslümanlara ev sahipliği yapan Makedonya, Ramazan’ı oldukça renkli idrak ediyor.  Başta Üsküp olmak üzere Gostivar, Kalkandelen (Tetovo), İştip, Radoviş, Manastır...

Arnavut, Türk, Boşnak, Torbeş ve Pomak Müslümanlara ev sahipliği yapan Makedonya, Ramazan’ı oldukça renkli idrak ediyor. 

Başta Üsküp olmak üzere Gostivar, Kalkandelen (Tetovo), İştip, Radoviş, Manastır, Struga, Resne, Ustrumca, Ohri ve Kırçova’daki Müslümanlar, Ramazan hazırlıklarına üç ayların gelişiyle, başlıyorlar. 

Şaban ayında, evler ve camiler, temizleniyor. Çarşı, pazara çıkılıp, Ramazanlık alınıyor. 

Sadece evler ve camiler değil, ruhlar da temizleniyor. Pazartesi ve perşembe oruçlarına, mümkün mertebe, kandiller de ekleniyor. 

Lokma / Lokum Gecesi olarak tabir edilen kandillerde, akışkan hamurdan yapılan lokumlar, komşu ve akrabalara dağıtılıyor.

Ramazan’ın buluşma mekanları olan camilerde, öğlen ve / veya ikindi vakitlerinde, mukabele okunuyor.

İftar vaktinin yaklaştığını, Üsküp Türk Çarşısı’nın dar sokaklarına yayılan pide kokusundan anlarsınız. Akşam ezanıyla birlikte, sokaklar derin bir sükunete gömülür. 

Eskiden iftar ve süfürde (sahur), Üsküp’ün Gazibaba semtinden top atılırmış. Ayrıca süfürde, davulcular gezermiş. Ne var ki, bugün ne top, ne de davulcu kalmış. Bu adet, küçük şehirlerde ve köylerde devam ettiriliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 86 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 72 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar