Makedonya’da neler oluyor?

Nereyse hiçbir sıkıntı yaşamadan eski Yugoslavya’dan ayrılan Makedonya, son birkaç yıldır oldukça sancılı bir siyasal süreçten geçiyor. Bu ülkede yaşanan krizin arka planı daha eski...

Nereyse hiçbir sıkıntı yaşamadan eski Yugoslavya’dan ayrılan Makedonya, son birkaç yıldır oldukça sancılı bir siyasal süreçten geçiyor. Bu ülkede yaşanan krizin arka planı daha eski olsa da, resmi başlangıcı geçen yıla dayanıyor. 

Nisan 2014’te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Erken Parlamento Seçimleri’ni, yıllardır iktidarda bulunan, Nikola Gruevski liderliğindeki VMDO-DPMNE ve bu partinin Cumhurbaşkanı adayı Gyorge İvanov kazandı. 

Her iki seçimi de VMDO-DPMNE’nin kazanması, birçok siyasal analist tarafından, Makedonya için istikrarlı yılların başlangıcı olarak değerlendiriliyordu. Ancak öyle olmadı. 

Ana muhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği-SDSM, önce parlamentoyu boykot etti. Ardından, SDSM lideri Zoran Zaev, iktidarı, seçimlerde hileye başvurmak, yargıyı etkilemeye çalışmak, yasadışı dinleme faaliyetlerinde bulunmak, muhalefete şantaj yapmak, rüşvet ve yolsuzlukla suçlayan açıklamalara başladı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 70 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar