İlk Bosna Şehidimiz: Selami Yurdan…

Kanlı Sırp saldırganlığı başladığında, dünyanın her yanından, 5 bin kadar Müslüman Bosna-Hersek’e koşmuştu. Oluşturdukları Mücahit Birliği (Odred El-Mudzahedin) ile Bosna Hersek...

Kanlı Sırp saldırganlığı başladığında, dünyanın her yanından, 5 bin kadar Müslüman Bosna-Hersek’e koşmuştu. Oluşturdukları Mücahit Birliği (Odred El-Mudzahedin) ile Bosna Hersek Ordusu’nu takviye edip, operasyonel hale gelmesini sağladılar.

İçlerindeki cihat çağrısına kulak veren bu mücahitlerden yüzlercesi, Bosna Hersek’te şehadet şerbetini içtiler. 22 Ağustos 1992’de şehit olan Selami Yurdan, bu kahramanlardan bir tanesidir.

1966’da Ağrı’nın Patnos ilçesinde dünyaya gelen Selami Yurdan ve arkadaşları, Bosna Hersek’e gitmek için önce Bulgaristan-Romanya-Macaristan güzergahını denediler. Başarılı olamayınca, Makedonya üzerinden, Arnavutluk’a gittiler. Buradan, önce gemiyle, Hırvatistan’ın Split şehrine geçtiler. Ardından karayolu ile Bosna Hersek’e girmeyi başardılar. 

On altı günlük bir yolculuğun ardından, Zenitsa ve Travnik’teki Müslüman Kuvvetler’e (Muslimanske Snage) katıldılar. Saraybosna yakınlarındaki Visoko’da bir harekât yapılacağını öğrenen Selami Yurdan’ı zapt etmek mümkün değildi. Şehadete susayan Selami Yurdan, sürekli “orda direniş var, oraya gidelim” diyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 46 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 122 Okunma Namazgâh Camii’ni bekleyen tehlike 13 Mart 2024 | 516 Okunma Tiran Namazgâh Camii ne olacak? 06 Mart 2024 | 404 Okunma FETÖ Arnavutluk’ta zayıflıyor mu? 28 Şubat 2024 | 299 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar