Hain olma!

Haftasonu, Saraybosna’ya 60 kilometre mesafedeki, Konyits şehrindeydik. Çarşı Camii haziresinde medfun büyük büyük büyük kayınpederim Derviş Salih Paşa’nın kabrini ziyaret ettik. Osmanlı, Türkiye ve...

Haftasonu, Saraybosna’ya 60 kilometre mesafedeki, Konyits şehrindeydik. Çarşı Camii haziresinde medfun büyük büyük büyük kayınpederim Derviş Salih Paşa’nın kabrini ziyaret ettik. Osmanlı, Türkiye ve Bosna tarihinde önemli bir yere sahip olan Çengiç ailesinin, bu değerli ferdinin ruhuna Fatiha gönderdik.

Derviş Salih Paşa’dan önce Çengiç ailesinden bahsedelim.

Anadolu’dan Rumeli’ye iskan edilen Çengiçler, Osmanlı Devletine 56 Paşa vermiş ve Bosna-Hersek Sancak Beyliği vazifesini, yüzyıllarca başarıyla yürütmüş bir ailedir.

Çengiçlerin, ilk yaşam alanları Mardin ve Diyarbakır bölgesiydi. Fakat Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail’i yenilgiye uğrattıktan sonra Anadolu Beylerbeyliği’ne bağlı Çankırı bölgesinde iskan edildiler.

1521 yılındaki Belgrat’ın fethinin ardından, Bosna vilayeti kurularak, Hersek Sancağı oluşturuldu. Dubrovnik de bu sancağa bağlandı. Stratejik bir konuma sahip olan bu bölgenin güvenliği ve imarı için Çengiç ailesi Çankırı’dan Bosna’ya gönderildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 70 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar