Geçiş üstünlüğü: Cami ve ezan…

Osmanlı’dan bugüne kalan en önemli üç şeyden bir tanesi, camilerdir. Buna karşılık, Cumhuriyet idaresinin yaptığı ilk şeylerden bir tanesi camilere müdahale etmek olmuştur.Bunun hikâyesi oldukça uzun ve...

Osmanlı’dan bugüne kalan en önemli üç şeyden bir tanesi, camilerdir. Buna karşılık, Cumhuriyet idaresinin yaptığı ilk şeylerden bir tanesi camilere müdahale etmek olmuştur.

Bunun hikâyesi oldukça uzun ve acıklıdır. Ama bu milletin dinle ilişkisi, kesinlikle bir aşk ilişkisidir. Müslüman Türk milleti, onca olumsuzluğa rağmen, dayatmalara karşı direnmesini bilmiştir.

Camiler, Müslümanlar için birinci meseledir. Bizler, camileri birer tapu senedi olarak görüyoruz. Bu toprakların bize ait olduğunu, söylüyor ve kanıtlıyorlar.

İslam mimarisinde cami, hayatın; şehrin, kasabanın, köyün kalbidir. Evler, dükkânlar, okullar, devlet daireleri camiye göre konumlanır. Camiye yakın olmak, camiye bakmak ise ayrıcalıktır. 

Müslüman Türk milletinin bir ferdi olarak, ev seçiminde, benim de dikkat ettiğim hususlardan bir tanesi camiye yakınlık oldu. Çok şükür: Hem İstanbul’da, hem de Saraybosna’da evimizin sokağında birer cami bulunuyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 22 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 72 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar