Bulgaristan’ın sayımı

Osmanlı hâkimiyetinden bağımsızlığını kazanan Balkan devletleri, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Türk ve Müslüman nüfusun sürülüp atılması için büyük gayret sarf...

Osmanlı hâkimiyetinden bağımsızlığını kazanan Balkan devletleri, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Türk ve Müslüman nüfusun sürülüp atılması için büyük gayret sarf ettiler. Balkan Savaşları’ndan önce Bosna, Bulgaristan ve Doğu Trakya’da; savaşın ardından Makedonya ile Edirne vilayetinde tam bir etnik temizlik süreci yaşandı.

Şehirler, kasabalar, köyler yakılıp yıkıldı, yağmalandı. Zorla boşaltılan yerleşim yerlerindeki, yüz binlerce insan yollara düştü. İki milyondan fazla insan yer değiştirmek zorunda kaldı. Kafileler halinde yollara düşen muhacirler, dağları ve vadileri aşarak, yol üstündeki kentlerden süzülerek geçtiler.

Balkan Harbi ile başlayıp Birinci Dünya Savaşıyla biten o korkunç dönemde, Osmanlı Avrupası’nda yaşayan Müslüman nüfusun yüzde 27’si hayatını kaybetti. Kabaca söyleyecek olursak, çoluk çocuk demeden, her dört Müslüman’dan biri düşman tarafından şehit edildi. 

Bunu ben değil, Justin McCarthy’nin araştırıp ortaya koyduğu, rakamlar söylüyor. Üstelik bu neticeye önümüze...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 57 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 122 Okunma Namazgâh Camii’ni bekleyen tehlike 13 Mart 2024 | 516 Okunma Tiran Namazgâh Camii ne olacak? 06 Mart 2024 | 404 Okunma FETÖ Arnavutluk’ta zayıflıyor mu? 28 Şubat 2024 | 299 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar