Bosna’da Türkiye provası

 Bosna Hersek’te, seçim yasası tartışmaları ve ayrılıkçı söylemler eşliğinde, 2 Ekim’de gerçekleştirilen genel seçimlerin üzerinden günler geçti. Ancak yankıları bitmedi...

 

Bosna Hersek’te, seçim yasası tartışmaları ve ayrılıkçı söylemler eşliğinde, 2 Ekim’de gerçekleştirilen genel seçimlerin üzerinden günler geçti. Ancak yankıları bitmedi, bitmiyor.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in, “Bonn yetkilerini” kullanarak, tam da seçim akşamı sandıklar açılırken, seçim yasasında yaptığı dayatma değişiklikler ve seçim sonuçları hakkındaki tartışmalar halen devam ediyor. 

Schmidt’in yaptığı değişikliklerle: Entite ve devlet düzeyindeki başkan aynı milletten olamayacak. Ayrıca BH Federasyon entitesinde, Hırvatların çoğunlukta olduğu bölgelerdeki, Hırvat temsilci sayısı artırılacak. Bosna Hersek Federasyonu Halklar Meclisi’ndeki, üç kurucu halkın, delege sayısı 17’den 23’e ve Halklar Meclisi’ndeki sandalye sayısı da 58’den 80’e yükseltilecek.

Böylelikle, nüfuslarıyla kıyaslandığında, Bosnalı Hırvatlara hak edilmemiş bir kazanç sağlanıyor. Bosnalı Hırvat milliyetçilerin elini güçlendirilip, Boşnakların temsil hakkı kısıtlanıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 70 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 66 Okunma Dünyanın en büyük gecekondusu: İsrail... 20 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar