Bosna’da Rus ruleti

Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilci Valentin İnzko’nun, giderayak, Srebrenitsa soykırımını inkâr edenlere hapis cezası öngören yasayı yürürlüğe koyması, Bosnalı Sırplar lider Milorad Dodik...

Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilci Valentin İnzko’nun, giderayak, Srebrenitsa soykırımını inkâr edenlere hapis cezası öngören yasayı yürürlüğe koyması, Bosnalı Sırplar lider Milorad Dodik için bulunmaz bir fırsat oldu. 

İnzko’nun, doğru ama zamansız hamlesinin ardından: Bosnalı Sırplar, yasama ve yürütmeyi kilitleyen, karar mekanizmalarını çalışmaz hale getiren, bir boykot başlattılar. 

Batılı ülke ve kurumların buna cevabı, boykot yanlısı kişilere yönelik, çeşitli yaptırımlar ve kara listeler ile oldu. Ancak bu yaklaşım, Dodik’in söylemlerini daha da sertleştirdi. 

Bilirsiniz, mutlaka duymuşsunuzdur; “Kurt dumanlı havayı sever” derler. Bosnalı Hırvatlar da bu karışıklığı fırsata çevirip, son dönemde alttan alta seslendirmeye başladıkları, üçüncü entite taleplerini daha gür bir şekilde dile getirmeye başladılar. İstekleri karşılanmazsa gelecek yıl yapılması planlanan genel seçimlere katılmayacaklarını dile getirerek de aba altından sopa göstermeyi ihmal etmiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 117 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar